BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2020-tól kerülhet a piacra az 5G

Várhatóan 2020 körül kerül kereskedelmi forgalomba Magyarországon, illetve a régióban az 5G hálózat, vagyis a jelenleg elérhetőnél jóval nagyobb mobil széles sávot biztosító infrastruktúra – mondta Tremmel János, a Magyar Telekom mobilhálózatokért felelős igazgatója a Mobile World Congress kapcsán Barcelonában tartott keddi sajtóbeszélgetésen. Az 5G tehát részben egy evolúció eredményeként jön létre, vagyis a már most is folyó beruházások részben ennek jegyében zajlanak, és mindez majd „belefolyik” az 5G-be. A fejlesztések kezdetben szigetszerűen jelennek meg, és egyre kiterjedtebb lesz a lefedettség – válaszolta a Világgazdaságnak Tremmel.

A már folyamatban lévő fejlesztésekhez idővel újabb és jelentős frekvenciára lesz szükségük a szolgáltatóknak, vagyis a cégek frekvenciakészlete nagyságrendileg nő majd. Ehhez pedig újabb frekvenciahasználati jogosultságot kell szerezniük, ez, illetve maga a hálózat kiépítése jelentős beruházást igényel a cégektől – emelte ki Tremmel. A frekvenciakészlet egy része szabad felhasználású (vagyis a piacra dobása nem igényel különösebb előkészületet).

Az 5G az emberek életmódját és a termelést is megváltoztatja – hangsúlyozta Tremmel. Az 5G világtrend, a Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom már korán bekapcsolódott ennek előkészítésébe. A szolgáltatók egyébként még nincsenek elkésve, hisz az 5G-vel kapcsolatos konkrét igény még nem fogalmazódott meg Magyarországon, és a világ más pontján is az figyelhető meg, hogy a jelenlegi adottságokkal az ilyen igények megoldhatók – tette hozzá Dévényi István, a Magyar Telekom vezetékes hálózatokért felelős igazgatója.

Az idei barcelonai kiállítás is az 5G jegyében zajlott, a korábbi éveknél kisebb hangsúlyt kaptak a végfelhasználói készülékek, a rendezvény egyre inkább a hálózati technológiákra fókuszált – tette hozzá Dobó Mátyás, a Magyar Telekom innovációért felelős igazgatója. Az idei kiállítást tehát nem a készülékek uralták, a nagy gyártók valójában nem rukkoltak elő sok újdonsággal, a kiegészítők terén sem lehetett nagy meglepetésekkel találkozni – tette hozzá Dobó.


Százezer látogatót várnak

Az iparág egyik legnagyobb rendezvényén 2200 kiállító vesz részt, köztük nyolc magyar cég, és több mint százezer látogatóra számítanak. A kiállításon a szolgáltatók, távközlési eszközöket, berendezéseket gyártók mellett a végfelhasználói készülékeket gyártók is szép számban jelen vannak, bár nem erre tartogatták legnagyobb újdonságaikat.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.