BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvezett az építőiparnak a korai meleg

A februári adatok a valóságot mutatják, szemben a megelőző évek statisztikai közleményeivel, s jól tükrözik, milyen bizalmat élvez, milyen derűlátó hangulatot keltett Donald Trump elnöksége. Ezt a nyilatkozatot Sean Spicer, a Fehér Ház sajtótitkára tette, utalva az elnök ujjongó tweetüzenetére azt követően, hogy kiderült: a múlt hónapban 235 ezer, a vártnál több munkahely keletkezett, a béremelkedések éves üteme már 2,8 százaléknál tart, a munkanélküliségi ráta 4,8-ről 4,7 százalékra mérséklődött, az aktivitási ráta pedig 62,9-ről 63 százalékra kúszott fel. Januárban még 238 ezer állás jött létre, a felülvizsgált adatok szerint emiatt is utasította vissza a kormányzati öndicséretet Tom Perez volt munkaügyi miniszter, a Demokrata Párt új elnöke, aki szerint Trumpnak semmi köze sincs a nagy recessziót követő, történelmileg is példa nélküli hosszúságú fellendülési szakaszhoz. A vélemények valamelyest megoszlanak, de a vezető lapok a The Wall Street Journaltól a The New York Timesig Spicer megszólalásán élcelődtek, s emlékeztettek rá, hogy kampányában Trump megkérdőjelezte az adatok hitelességét. Ám most hirtelen módosított a véleményén, miközben a munkaügyi minisztérium statisztikai részlege jelezte, nem változtatott a módszertanon.

A Bloomberg által idézett egyes elemzők szerint Trump nagy várakozásokat keltett beígért adócsökkentési és infrastruktúra-fejlesztési programjával, s az adatok arra utalnak, hogy még középiskolai végzettséggel sem rendelkező munkavállalók is el tudtak helyezkedni. De mások arra mutattak rá, hogy a szokatlanul meleg februári időjárás kedvezhetett leginkább, mert az építőiparban kiugróan sok, 58 ezer munkahely keletkezett. Ezzel szemben az egészségügyben, amely eddig élen járt az állásteremtésben csak 27 ezren tudtak elhelyezkedni, mert Obama elnök betegbiztosítási reformjának a felforgatása nagy bizonytalanságot kelt. A feldolgozóiparban 28 ezer üresedést töltöttek be, az utóbbi három hónapban összesen 57 ezret. A megelőző tíz hónapban viszont 62 ezer állás szűnt meg, jórészt az energiaipart érő olajársokk miatt.

A munkanélküliségi ráta azt sugallja, hogy az Egyesült Államokban teljes a foglalkoztatás, Trumpot mégis a kilátástalanságot érző tömegek segítették a hatalomba. E jelenségre részben magyarázatot ad, hogy még mindig 9,2 százalékos azoknak az aránya, akik nem is keresnek munkát, vagy kényszerűen részmunkaidőben dolgoznak. Ugyanakkor a vállalkozók közül egyre többen panaszkodnak arra, hogy képzett munkaerőből máris hiány van, emiatt emelkednek a bérek, ráadásul a nagyvárosokban és vonzáskörzetükben az átlagnál kétszer gyorsabb ütemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.