BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lemaradásban van Ázsia

A feltörekvő ázsiai országoknak 2016 és 2030 között összesen mintegy 26 ezermilliárd dollárt kellene infrastrukturális fejlesztésre költeniük ahhoz, hogy a gazdasági növekedés fenntartható legyen, felszámolják a szegénységet, és alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozáshoz – áll az Ázsiai Fejlesztési Bank (ÁFB) kedden publikált tanulmányában.

Az összegből 14,7 ezermilliárdot energiaberuházásokra kellene költeni, a térségben ugyanis 400 millióan nem jutnak áramhoz. Ezenfelül 8,4 ezermilliárdot közlekedésre, 2,3 ezermilliárdot telekommunikációra kell fordítani. A 800 milliárd dolláros, a vízellátást és a közegészségügy javítását szolgáló befektetés közel 1,5 milliárd emberen segítene.

Az ÁFB legutóbbi, 2009-es jelentésében még úgy becsülte, hogy a térség államainak 8 ezermilliárd dolláros infrastrukturális befektetésre van szükségük 2010 és 2020 között. Az igények tehát 2016-ra látványosan megugrottak, ami azt jelzi, hogy az infrastruktúra fejlődési üteme nem tudott lépést tartani a térség gazdaságainak és népességének növekedésével, illetve az urbanizáció felgyorsulásával.

A befektetések legfőbb akadályai a térségben a korrupció, a kedvezőtlen földrajzi adottságok és a bonyolult tulajdonjog – állítja a tanulmány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.