BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Majdnem biztosan lesz kamatemelés

A kamatemelés és a gazdaságpolitika élénkítő jellegének várható kidomborodása miatt erősödik a dollár, miközben a befektetők egyre feljebb hajtják a tőzsdeindexeket, hiába nem közölt részleteket elképzeléseiről Donald Trump elnök keddi kongresszusi beszédében.

A Dow Jones index már 21 ezer pont felett jár, szinte naponta rekordokat dönt, hiszen a kormányzati és a jegybanki (Fed) retorika rövid távon mindenképpen táplálja a piaci lelkesedést. Ráadásul az eurózóna inflációja is elérte a 2 százalékos szintet, miközben a növekedési kilátások is egyre biztatóbbak.

Az amerikai gazdaság mérsékelt iramban növekszik, nincs erőteljes bér- és inflációs nyomás, de egyes térségek már munkaerőhiánnyal küszködnek – írja a szövetségi tartalékbankok felméréseiből készült Bézs Könyvben a Fed. Ez is alátámasztja azokat a nyilatkozatokat, amelyek arra utalnak, hogy a március közepén esedékes kétnapos ülésen emeli a kamatot a nyílt piaci bizottság. A piac szinte biztosra veszi az ilyen értelmű döntést.

A lépést sürgetőnek nevezte William Dudley, a New York-i tagbank elnöke, akárcsak a San Franciscó-i John Williams. A kormányzótanács tagja, Lael Brainard harvardi beszédében azt mondta: a munkanélküliség alacsony szintje és a 2 százalékos célhoz közeli infláció miatt a monetáris politikát vissza lehet terelni a normális medrébe, és a jegybank mérlegének csökkentésén is el kell gondolkozni. A dallasi Robert Kaplan szerint nem kell megvárni, hogyan alakul a fiskális politika, minden feltétel adva van az emelésre. A Fed számára fontos személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe januárban 1,9 százalékra gyorsult. A fogyasztói (CPI) árindex is 2 százaléknál jár.

Akárcsak az euróövezetben, ahol éppen 2 százalékot mértek februárban az Eurostat statisztikusai, bár az energia- és élelmiszeráraktól szűrt magmutató még mindig csak 0,9 százalékos. Az Európai Központi Bank jövő heti ülésén így tisztázni kell, meddig szorul még nem szokványos monetáris támogatásra a valutaövezet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.