BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélypontra süllyedt a kínai infláció

Az alacsonyabb várakozásokra rácáfolva 7,8 százalékkal emelkedtek februárban a termelői árak Kínában az egy évvel korábbihoz képest. Ilyen mértékű növekedésre kilenc éve nem volt példa. Az építkezési láznak köszönhetően a vasérc, az acél és más nyersanyagok ára már egy éve emelkedik, megnövelve az ipari vállalatok költségeit, ezáltal lökést adva a termelői árindex megugrásához.

A fogyasztói árak ugyanakkor csupán 0,8 százalékkal haladták meg a tavaly februárit, ezzel kétéves mélypontra süllyedtek. A várakozások 1,7 százalékos drágulásról szóltak. Januárban még 2,5 százalékos éves pénzromlási ütemet mértek – derül ki a kínai nemzeti statisztikai hivatal adataiból. A visszaesésben kiemelt szerepe volt az élelmiszerárak zuhanásának. E termékkör átlagárai januárban 2,7, februárban már 4,3 százalékkal mérséklődtek. A nem élelmiszeripari cikkek viszont a januári 2,5 százaléknál szerényebb, 2,2 százalékos ütemben növekedtek. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 2,4 százalékkal ment fel februárban.

Havi alapon a várt 0,6 százalékos növekedés helyett 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, negatív adatot legutóbb tavaly októberben mértek. A kínai vezetés 3 százalékos inflációt és 6,5 százalékos gazdasági növekedési célt irányzott elő 2017-re.K.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.