BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőzsdére megy a Digi

A részvények 20-30 százalékát tervezi piacra dobni a Digi romániai anyavállalata az RCS&RDS a Zia­rul Financiar szerint. A lap úgy tudja, hogy a társaság IPO-értéke 500-600 millió euró között mozoghat.

Már május elején tőzsdére megy a Digi romániai anyavállalata, az RCS&RDS Bukarestben – állítja piaci forrásokra hivatkozva a Ziarul Financiar. A gazdasági lap úgy tudja, hogy a részvények 20-30 százalékát tervezik piacra dobni, 500-600 millió euró értékben, s ez 1,5-2 milliárd euróra értékelné a társaságot.

A hírek szerint a cég alapítója és 47 százalékkal többségi tulajdonosa, Teszári Zoltán lehetőséget kínál néhány nagy részvényesnek az exitre. A legfrissebb, a tavaly novemberi kötvénykibocsátás kapcsán kiadott ismertető adatai szerint a cégben 14,6 százaléka van az Everest Trustnak, amely mögött egy amerikai üzletember, Wayne Quasha áll, 7,2 százalékot birtokol az Eton Park, 3 százalék körüli részesedéssel szerepel a tulajdonosok között Gustav Wurmbock, Matthias Eckert, Gheorghe Maftei, Svetozar Bugraski és Teszári jobbkeze, Ioan Ben­dei. A fennmaradó 14 százalékos csomagon meg nem nevezett befektetők osztoznak. Az ismertető szerint az RCS&RDS tavaly az év első kilenc hónapjában csoportszinten 617 millió eurós bevételt könyvelt el, az EBITDA 197 millió euró volt. Egy évvel korábban 12 hónap alatt 750 millió eurós bevétel mellett 237 milliós EBITDA-t jelentett a cég. Jelentős viszont az adósságállomány, hiszen tavaly szeptember végén 708 millió euróval tartozott a cég.

A távközlési vállalatról piaci berkekben már hónapok óta terjednek olyan pletykák, miszerint tőzsdére készül, de korántsem azért, mert néhány befektető ki akarna szállni a cégből. Többen állítják, hogy
Teszáriék azért vonnának be forrást, hogy megvásárolják az eladósorban lévő Telekom Romania (TR) mobilüzletágát. A vezetékes szegmenst a román piacon vezető mobilszolgáltató, a francia Orange vinné. A hírek szerint a DT egymilliárd eurót kér az 54 százalékos tulajdonrészért (VG, 2017. február 10.). Az RCS&RDS adóssága az EBITDA 2,7-szeresére tehető, a hitelminősítői ajánlás szerint ugyanakkor tartozásait az EBITDA 3,5-szeresére növelheti anélkül, hogy romlana az osztályzata. Ez azt jelenti, hogy a cég nagyjából 200 millió eurót tudna mozgósítani a TR mobilüzletágának megvételére, ami aligha lesz elegendő.

VG-szakértő: Tunkli Dániel, a Concorde Értékpapír Zrt. részvényelemzője

Kevés adat áll rendelkezése a Digiről, ezért nehéz megmondani, hogy mit érhet a részvény. A legnagyobb kérdés, hogy mit terveznek a pénzzel. Nincs kizárva, hogy valóban a Telekom Romania mobilüzletágát szemelték ki, ebben az esetben a Magyar Telekom megkönnyebbülhet, hiszen így a magyarországi piac háttérbe szorulhat. De az is elképzelhető forgatókönyv, hogy a Digi pusztán a növekedésre kíván fókuszálni, azt meg elsősorban Magyarországon keresztül próbálja majd megvalósítani, borítékolhatóan agresszív árpolitikával.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.