BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Blokkolják az észak-koreai ATM-eket

Vékony porréteg fedi be lassan a phenjani repülőtéren tavaly felállított két darab pénzkiadó automatát. A személyzet azt állítja, hogy az ATM-ek azóta is tesztüzemmódban vannak.

Annak, hogy nem használják a pénzkiadókat, más a magyarázata: Észak-Korea nukleáris fegyverkezése és rakétaprogramja miatt a múlt hónapban életbe léptetett kínai szankciók részeként megtiltották a kínai üzletembereknek és turistáknak a koreai ATM-ek használatát – legalábbis ezzel magyarázzák az AP forrásai a hosszú kényszerszünetet.

A célközönséget eddig döntően a kínai üzletemberek alkották, a koreaiak nemigen használják a pénzkiadó automatákat, amelyek száma elenyésző, csak mutatóban található ilyen gép egy-két helyen.

A készpénzkímélő eszközök használatának elterjesztése ideológiai okokból sem kívánatos Észak-Koreában, hiszen akkor a lakosság ritkábban találkozna az uralkodó dinasztia tagjainak képmásával díszített bankjegyekkel. Igaz, ez áthidalható lenne azzal, ha a bankkártyákat dombornyomott Kim Dzsongun-portrékkal látnák el. Észak-koreai kibocsátású bankkártyák vagy az elfogadóhelyek számáról nem állnak rendelkezésre megbízható információk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.