BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pesszimizmust áraznak a spekulánsok

A határidős jegyzések alapján a piac már nem bízik az amerikai elnök korábbi ígéreteiben, sőt már a Fedtől sem várnak három kamatemelést. Mindez az arany és az euró számára hozhat erősödést.

Április 29-én végződik az új amerikai elnök, Donald Trump első száz napja. Ha azzal mérjük az eddig eltelt idő sikerességét, hogy az arany árfolyama hogyan teljesített, akkor bizony az amerikai elnök nem feltétlenül kap jó minősítést. A sárga nemesfém ára ugyanis január 20. óta 6,5 százalékot emelkedett. Főleg akkor szép teljesítmény ez, ha azt is figyelembe vesszük, hogy márciusban az árfolyam sokat korrigált, az év eleji emelkedés közel fele elveszett, és mára onnan jött újra vissza az ár. Az említett időszak alatt számos tényező mozgatta felfelé az arany árfolyamát: egyrészt olyanok, amelyek a „helyettesítő terméket”, az amerikai dollárt érintették, másrészt olyanok, amelyek – főleg az utóbbi hetekben – a geopolitikai bizonytalanságok felerősödését jelezték a világban.

Első látásra a Fed által beharangozott idei három kamatemelésnek az arany ellen kellene dolgoznia, ám az amerikai központi bank lépéseit – természetesen néhány egyéb tényező mellett – elsősorban az infláció alakulása határozza meg. Az arany árfolyamának várható alakulásával kapcsolatban a határidős piaci várakozások adhatnak némi támpontot. A Commodity Futures Trading Comission oldalán a legjobb képet a spekulatív nettó vételi pozíciók alakulása adja. Az adatok egy hét késéssel jelennek meg, ezért inkább csak hosszabb távú iránymutatásul szolgálnak. A korábbi csúcs- és mélypontok meghaladásának, illetve valamilyen szélső érték megközelítésének viszont általában jelentősége van. Az arany esetében megfigyelhető, hogy a pozíciók alakulása és a jegyzés szépen együtt mozognak. A legutóbbi érték a Bloomberg adatai szerint 239 ezer volt. Ez a mennyiség nagyjából közelíti a március eleji szintet, illetve majdnem megfelel a két évvel ezelőttinek is. A legutóbbi adat félúton van az utóbbi két év mélypontja (150 ezer) és maximuma (316 ezer) között. Figyelembe véve a fentebb említett hatásokat, inkább a pozíciók további emelkedésére számíthatunk, ami az arany jegyzésének emelkedését is maga után vonhatja. Ha mégis inkább a csökkenés jelenne meg a következő statisztikákban, akkor az az árfolyamban is egy lefelé történő korrekció indikátora lehet.

[caption id="" align="alignleft" width="690"]Fotó: AFP Fotó: AFP[/caption]Az olaj esetében a spekulatív nettó vételi állomány az április 7-i adatok szerint 408 ezer volt, ami jelenleg azt jelenti, hogy a február közepi közel hároméves csúcshoz képest a nettó vételi állományok az akkori szint valamivel több, mint ötödével épültek le. Az utóbbi három év mélypontja 164 ezernél volt. A vételi pozíciók kiépülésének legutóbbi emelkedő hulláma lényegében az elmúlt év decembere óta tartott, amióta a piaci gondolkodásban benne van az OPEC kitermeléskorlátozásának tudata. A fekete arany ára azonban nem emelkedett együtt ezzel az optimizmussal. Az utóbbi két hónap amerikai olajtartalék-adatai egyre emelkedő értékekről szólnak, ami a kínálati oldalt erősíti, és lefelé terelheti az olaj jegyzését, illetve a vételi pozíciók további leépüléséhez vezethet. A piaci várakozásokat az OPEC-kitermeléskorlátozás folytatása is befolyásolja, bár az erre vonatkozó spekuláció inkább májusban lehet erősödő hatással az olaj jegyzésére.

Végül érdemes az euró esetében is vetni egy pillantást a spekulánsok nettó vételi pozícióinak alakulására. A legutóbbi számok alapján az állomány az utóbbi két esztendő csúcsán áll, meghaladva a tavaly júniusi csúcsot, amikor a jegyzés majdnem elhagyta az 1,0517–1,1467 dollár közötti árfolyamsávot. A nettó vételi pozíciók kiépülésének legutóbbi hulláma szinte egy időben indult meg Donald Trump megválasztásával. A jelenlegi kép középtávon inkább a dollár gyengülése felé mutat, amből az is kiderül, hogy a piac jelentős része kételkedik a Fed által jelzett kamatemelések számában és Trump ígéreteiben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.