BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem fizet osztalékot a BÉT

Nem fizet osztalékot a Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT) a 2016. évi eredmény után, az éves közgyűlés a piacfejlesztési stratégia folytatása érdekében a nyereség eredménytartalékba helyezéséről döntött csütörtökön.

A tőzsde 73 millió forint adózott eredményt és 383 millió forint EBITDA (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti) eredményt ért el tavaly. A társaság tavaly sem fizetett osztalékot a 2015. évi eredmény után. A tájékoztatás szerint Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója a pénzügyi eredmények mellett ismertette a 2016-2020-as tőzsdefejlesztési stratégia eddigi főbb eredményeit is. Tavaly több új vállalat is megjelent a BÉT-en, hat sikeres tőzsdei bevezetés, köztük két részvénybevezetés történt. A Duna House 2,6 milliárd forint értékben adott el részvényeket nyilvános értékesítésen, az ALTEO pedig 1,4 milliárd forint értékű nyilvános részvénykibocsátást hajtott végre. Emellett sor került az Erste Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátására 46 milliárd forint értékben, illetve a Wingholding kötvény kibocsátására 36 millió euró értékben. Az Exim Bank kötvénykibocsátásának és tőzsdei bevezetésének az érdekességét az adta, hogy a 75 millió euró összegű kibocsátás volt az első olyan Magyarországon, mely negatív hozammal valósult meg.

Egy év alatt az értéktőzsde részvényindexe, a BUX 37,8 százalékot emelkedett, ami a régióban, Európában és globális szinten is jó teljesítmény a BÉT közleménye szerint. Az árfolyam emelkedéssel összhangban a részvény kapitalizáció 2016-ban 30 százalékkal nőtt. Emellett 2016-hoz képest 20 százalékkal több osztalékot fizetnek a blue chip cégek az idén a részvényeseknek. A már megszokott osztalékpapírok mellett 15 év után újra fizet osztalékot a Rába (20 forint részvényenként) és az Alteo (130 forint), az Appeninn pedig – történetében először – fizet osztalékot az idén.

Végh Richárd elmondta: további sikereket várnak 2017-ben is, főleg a kibocsátások terén, mindemellett a hazai jogszabályi környezet is tovább módosul, hogy a magyarországi cégek számára a parkettre lépés zökkenőmentesebb legyen. A kkv-k tőzsdére lépését segítheti a BÉT új piacának elindítása, továbbá az áprilisban elindított ELITE képzési program, és a várhatóan 2017 második felében, 20 milliárd forintos tőkével induló Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap is. Az igazgatóság és a felügyelő bizottság tagjainak hároméves mandátuma lejárt, ezért a közgyűlés döntött a testületek új összetételéről is, az igazgatóság elnökének ismételten Végh Richárdot választották, a felügyelő bizottság elnöki posztját pedig továbbra is Gerhardt Ferenc látja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.