BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar Telekom: most vagy soha?

Mozgalmas napokon van túl a Magyar Telekom: közzétették az első negyedéves számokat, szétosztották az osztalékjogokat, és gőzerővel vásárolja saját részvényeit a cég.

Mozgalmas napokon van túl a Magyar Telekom: közzétették az első negyedéves számokat, szétosztották az osztalékjogokat, és gőzerővel vásárolja saját részvényeit a cég. A februári 520 forintos szintekhez képest közben jóval alacsonyabbra, 450 forintra csúszott vissza az árfolyam, teljesen jogosan gondolkoznak itt már sokan a vételen. Ezek a szintek ugyanis meglehetősen jó osztalékhozamot kínálnak, ha a jövőre is várható 25 forintos kifizetésből indulunk ki, akkor 5,5 százalék körül van a hozam. Ez azért nem rossz, a tízéves kötvényhozam csak 3 százalékot kínál, a 2,5 százalékos prémium pedig a Telekom múltja alapján is inkább átlag felettinek számít. Ha jövőre nem is lesz nagyobb 25 forintnál az osztalék, a következő években azért bőven van realitása a nagyobb kifizetésnek. Úgy kalkulálunk, hogy 5 forinttal azért könnyedén tudja 2019-től emelni a kifizetést a menedzsment, ezzel az eladósodottsági célok (melyeket már el is ért a Telekom) nem kerülnének veszélybe. Ez hosszú távon kedvező lenne a részvénynek.

A verseny ugyan fokozódik a piacon, de a Digi indulására még nem került sor. Korábban márciusi, majd szeptemberi startot lehetett várni, de a Digi kommunikációja alapján ez jó eséllyel csak 2018-ban történik majd meg. Pár hónapja a Magyar Telekom vezetése közzétette idei éves céljait, amelyek a Digi csúszásával jóval könnyebben teljesülhetnek.

Az elmúlt napokban a Magyar Telekom maga is megjelent a részvény piacán mint az egyik legnagyobb vevő. Több mint 500 millió forintot költött a vállalat saját részvényekre, a munkavállalói programban 2,6 milliárd forintért vásárolnak majd papírokat a következő 12 hónapban. Ezzel egyáltalán nem késlekedik a vezetés, és az osztalék leesése utáni időszakot kihasználja a vételekre. Itt pedig nagyobb eséllyel alacsonyabb árfolyamon tudnak bevásárolni.

A fentiek alapján nem elrugaszkodott a feltételezés, hogy a következő hónapokban a Magyar Telekom árfolyama lassú emelkedésnek indul. Bár növekedési sztoriról meg óriási árfolyam-emelkedésről nem érdemes gondolkozni, az ilyen stabil osztalékfizetési papírok mindig részét képezhetik egy jól diverzifikált portfóliónak. Így pedig érdemes inkább olyankor megszerezni ezeket az eszközöket, amikor viszonylag olcsón lehet azt megtenni.

„A cikk nem a befektetési elemzés függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem vonatkozik rá a befektetési elemzés terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.