BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spekulációk hajtják fel a Bitcoin árfolyamát

Az elmúlt hetekben látott intenzív árfolyam-emelkedés ismét a Bitcoin felé irányította a befektetők figyelmét.

Az elmúlt hetekben látott intenzív árfolyam-emelkedés ismét a Bitcoin felé irányította a befektetők figyelmét, az év elején még 1000 dollár alatt kereskedtek a termékkel, pár hónap leforgása alatt 2500 fölé emelkedett az ár. Szaknyelven szólva igazi mánia alakult ki, erős exponenciális növekedési szakaszába lépett a kriptodeviza, ami masszív spekulációra utal.

A fundamentumokat és a valós értéket keresni a Bitcoin esetében nem egyszerű feladat. Egy olyan jövőt kell árazni, amely még nagyon bizonytalan, hiszen nem tudjuk, hogy pontosan kik és mire fogják használni az eszközt. Egyre bővül a felhasználási területe, az interneten már számos termék és szolgáltatás vásárolható vele. Az év elején az országok között elsőként Japán elfogadta fizetőeszközként is, Oroszországban akár már jövőre törvény születhet ugyanerről.

A fő különbség a hagyományos fizetőeszközhöz képest, hogy nem egy központi szerv irányítja a kínálatot, hanem a szereplők közötti megegyezés. Az elszámolási rendszer valós időben, több szereplő által egyszerre frissül, ami magasabb fokú biztonságot is jelenthet, hiszen így erősödik a transzparencia és a hitelesség.

A Bitcoint úgynevezett bányászattal állítják elő, magas teljesítményű szervereken egy algoritmuson keresztül „nyomtatják”, ennek a kínálata viszont véges. Az emelkedés mellett szóló érv lehetne, hogy a hagyományos pénzek volumenéhez képest kisebb mértékben növekszik a Bitcoin mennyisége. A legfőbb kockázat az, hogy más, hasonló technológiára épülő pénzek létrehozása értelemszerűen nincsen szabályozva. Ha újabbak nőnének ki a földből, az a kriptodevizák számának elinflálódását eredményezhetné. Márpedig egy technológiai átalakulás elején állunk, s mivel egyre több szereplő jelenik meg (a Bitcoin már csak a teljes volumen 48 százalékát teszi ki), amelyik nem tudhatjuk, melyik lesz közülük az, aki profitálhat a váltásból. Így ennek fényében kifejezetten kockázatos lehet a Bitcoinba fektetni, különösen az elmúlt hetekben látott áremelkedést követően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.