BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óvatosságra készteti a Fedet az infláció

Mérsékelt vagy szerény ütemben növekednek a régiók az Egyesült Államokban, erről számolt be a jegybank (Fed).

Mérsékelt vagy szerény ütemben növekednek a régiók az Egyesült Államokban, erről számolt be a jegybank (Fed) a szerdai lapzártánk után kiadott bézs könyvben, amely a tizenkét térségből begyűjtött információkat tartalmazza. Bostonban és Chicagóban inkább kissé lassult, New Yorkban egyenletesre váltott az ütem. A fogyasztás is hasonló iramban bővül, mint a gazdaság, s a bérekben sincsenek kiugró mozgások, függetlenül attól, hogy számos helyről jelezték: egyes ágazatokban nincs elég szakképzett munkaerő, s a vállalkozók hajlandók egyre többet fizetni, hogy lépést tartsanak az élénkülő kereslettel.

Forrás: AFP

Erre a sajátos jelenségre irányította hallgatósága figyelmét Lael Brainard, a Fed kormányzótanácsának tagja New Yorkban, ahol arról beszélt, egyelőre nincs kész válasza, miért ilyen alacsony az infláció, ha közben a foglalkoztatás teljesnek tekinthető, s a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékon áll. Mint a kereskedelmi minisztérium minapi statisztikai jelentéséből is kiderült, áprilisban a személyes fogyasztási kiadások árindexe – amely a Fed számára az elsődleges inflációs mutató – 1,7 százalékra mérséklődött, s az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított magja is 1,5 százalékra esett, holott februárban és márciusban ígéretesen haladt a 2 százalékos cél felé. Brainard szerint a gazdaság általános jó állapota miatt hamarosan emelni kell a kamatot, a továbbiakban viszont el kell töprengeni a teendőkön az infláció miatt. A piacon 90 százalékos valószínűséggel árazzák a júniusi kamatemelést, az azonban továbbra is kérdés, vajon a Fed szigorít-e háromszor idén, ahogy ezt korábban ígérte. A dallasi Fed elnöke, Robert Kaplan és Jerome Powell kormányzótanácsi tag ugyanakkor azzal érvelt, hogy a foglalkoztatási helyzet miatt növekedni fog az inflációs nyomás, vagyis idén még kétszer emelni lehet a kamatot.

Mélyponton az amerikai bizalom

Az IHS Markit végleges májusi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe nyolchavi mélypontra, 52,7-re csökkent az Egyesült Államokban, míg az eurózóna az előzetes adatoknak megfelelően 57-es indexszel ígéretesen pörög, különösen Németország húz jól, de nyomában ott lohol Hollandia, Ausztria, Írország, Olaszország, Spanyolország, és Franciaország is biztató tempóra kezd kapcsolni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.