BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bármit mond az EKB elnöke, erősödik az euró

A gyenge dollárárfolyam miatt megugorhat azoknak a cégeknek a nyeresége, amelyeknek a bevétele főleg külföldről származik. Márpedig a CNBC szerint az S&P 500 kosárban szereplő cégek bevételének 43 százalékra külföldről jön.

A Morgan Stanley elemzése szerint az S&P 500 cégeinek kumulált profitja akár fél százalékkal is emelkedhet, ha a dollárárfolyam a devizakosárral szemben egy százalékot gyengül. A befektetési bank viszont azzal számol, hogy a dollár tovább esik az év folyamán, és 2017 egészében 13 százalékot gyengül majd, ez pedig 6,5 százaléknyi extraprofitot hozna a részvényindex vállalatainak.

A Strategas Research Partners pénzügyi elemző cég becslése szerint a dollár gyengülése az S&P 500 vállalatainak egy részvényre jutó nyereségét (EPS) 2-3 dollárral növelheti meg a mostani 124 dollárról. Ez az EPS 1,5-2,5 százalékos növekedésének felel meg. A nyertesek között biztosan ott lesz a félvezetőgyártó AMD, mert bevételeinek 78 százaléka származik külföldről, de nem panaszkodhat az olajipari óriás, az Exxon Mobil, a McDonald’s és az NVIDIA sem, a CNBC becslése szerint mindhárom cég eladásainak 67 százaléka az amerikai határokon kívül történik. Még jelentősebb lesz a profitnövekedés azoknál a cégeknél, amelyek Európába értékesítenek.

A dollár ugyanis az idén több mint 10 százalékot esett az euróval szemben, ez meghaladja a dollárindex közel 9 százalékos zuhanását. A Coca-Cola European Partners értékesítésének egésze Európában zajlik, úgyhogy a profitemelkedés 10 százalék körül is lehet, de a Philip Morris sem jár rosszul, hiszen az értékesítése 42 százaléka külföldön történik.

A hazai szakértők véleménye vegyes az euró-dollár árfolyam alakulását illetően. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője a Világgazdaságnak azt mondta: most ugyan az 1,15-os euróárfolyam környékén stabilizálódott a dollár, de a technikai kép alapján 1,2-es szintig van még hely a gyengülésére. A forint a 250–260-as szint közé erősödhet a dollárral szemben – mondja Varga. A dollár gyengeségét az elemző a vártnál rosszabb amerikai makroadatokkal magyarázta. Az euró erősödésével kapcsolatban megjegyezte: mérföldkő lesz az Európai Központi Bank őszi döntése a kötvényprogram kivezetéséről, de addig Mario Dra­ghi jegybankelnök bármit mond, arra erősödni kezd az euró.

Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője szerint viszont a dollár jó eséllyel visszaerősödik az euróval szembeni 1,15-1,16-os szintről. Túlértékelt az euró, és alulértékelt a dollár – hangsúlyozta. Sokat használna a dollár árfolyamának, ha a Fed álláspontja szigorodna a monetáris helyzettel kapcsolatban, tehát optimistábban tekintene az amerikai gazdaság helyzetére – emelte ki a szakértő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.