BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ketyeg az időzített bomba

Az Ethereum rendszere nagyszerű lehetőséget kínál az elsődleges virtuális pénzek kibocsátásához (ICO-khoz), de az árak alapján a rendszer egy ketyegő időzített bombát rejt magában.

Az Ethereum rendszere nagyszerű lehetőséget kínál az elsődleges virtuális pénzek kibocsátásához (ICO-khoz), de az árak alapján a rendszer egy ketyegő időzített bombát rejt magában – figyelmeztet Charles Hoskinson. Szavainak különleges jelentőséget ad az a tény, hogy ő az Ethereum társalapítója. A rendszer pénznemének, az ethernek az árfolyama 8 dolláron állt az ICO-k kezdetekor, múlt hónap közepén pedig már megugrotta a 400 dolláros lécet. Innen jött egy lejtmenet 150 dollárig, ahonnan ismét elkezdett drágulni, tegnap 240 dollár környékén járt a kurzus a CoinMarketCap adatai szerint.

A Bitcoin mögött a második legnagyobb kriptodevizának számító Ethereum rendszerén belül bárki létrehozhatja a saját virtuális pénzét, ami legtöbbször egy induló vállalkozás kapcsán jön létre. A részvénypiaci elsődleges kibocsátáshoz hasonló elsődleges érmekibocsátással lehet belépni erre a piacra. Ezzel nemcsak kriptopénzre tesz szert valaki, hanem a vállalkozás résztulajdonosává is válik. Charles Hoskinson a Bloombergnek elpanaszolta, hogy szerinte már túlzottan népszerűvé vált a rendszer. Úgy véli, hogy a szabályozás hiánya jelenti a legnagyobb problémát. A társalapító a hagyományos értékpapír-értékesítéshez képest a biztosítékokat és az ellenőrzés lehetőségét hiányolja. Szerinte a kriptodevizák vásárlói nem ismerik pontosan azok kockázatait, ami súlyos veszteségekhez és perek sokaságához vezethet.

A szabályozatlanságot Szabó Dávid, a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzsere, kriptodeviza-szakértő is problémának tartja. „Divatja van a virtuális pénzeknek, de a dotkomlufihoz hasonlóan átmenetileg visszájára fordulhatnak a folyamatok. Ráadásul a szabályozó hatóság sincs felkészülve az új helyzetre. Nemzetközi jogi körökben is gyakran előkerül a téma, de vélhetően még sokáig kell várni a megoldásra” – mondta Szabó Dávid a Világgazdaságnak. A Superposition befektetési alap menedzsere szerint az ICO-k jelentette időzített bombát szabályozással is lehetne mérsékelni. „Nagy a túlszabályozás kockázata, mint általában a hatóságok beavatkozásakor. Az ICO-k befektetői számára a legnagyobb védelmet az jelenti, ha alaposan felderítik és megértik invesztíciójuk kockázatát. Ezt a munkát semmilyen hatóság nem tudja helyettük elvégezni” – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a blokklánc-technológián alapuló kriptodevizák piacán mindig számolni kell a nagy korrekciók lehetőségével. „Egy-egy virtuális pénz akár technikai hiba miatt is eltűnhet, de ettől a blokkláncon alapuló világ egyre fontosabb lesz a jövőben. A mindennapi életünkre is komoly hatást gyakorol majd, ez egy internetjelentőségű találmány” – hangsúlyozta Szabó Dávid.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.