BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válság előtti szinten járnak a bankok

A tíz legnagyobb amerikai bank idei második negyedéves profitja megközelítette a válság előtti szintet. A hitelezési volumen bővülése és az eszközmegtérülés viszont jóval a 2007-es szint alatt van.

Az Egyesült Államok tíz legnagyobb hitelintézete – köztük olyan óriások, mint a JPMorgan vagy a Bank of America – együtt 30 milliárd dollárnyi profitot értek el az idei második negyedévben. Ez alig néhány százmillióval marad el 2007 második negyedévétől. A Bloomberg adatai szerint az élcsoport átlagosan 57 millió dollárnyi profitot termel minden munkaórában.

Barney Frank, a válság utáni pénzügyi szigorítást előíró Dodd–Frank-törvény atyja a Bloombergnek azt mondta: az adatokból jól látszik, hogy a szigorúbb szabályozással nem vágták el a bankokat a profittól, és visszautasította Donald Trump elnök erre irányuló kritikáit. Szavait alátámasztja, hogy az idei második negyedéves profit nem egyszeri eredmény: az elmúlt 12 hónap kumulált profitjai is csak hajszálnyival maradtak el a 2007-es szinttől.

Forrás: AFP

A Trump-adminisztráció által nyugdíjazni tervezett Dodd–Frank-törvény, felülvizsgálva a ban­kok tőkeszabályait, arra kötelezte a pénzintézeteket, hogy nagyobb tőkepuffert tartsanak fenn. Emellett új likviditási szabályokat is bevezetett, hogy befektetői pánik esetén is elég készpénzzel vagy gyorsan értékesíthető eszközökkel rendelkezzenek a hitelintézetek. A pénzügyi szektor szerint azonban a szabályok túlzóak voltak, és anélkül léptek hatályba, hogy megvizsgálták volna, milyen hatással járnak.

Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója szerint az elmúlt öt évben a bankok akár 2000 milliárd dollárral több hitelt helyezhettek volna ki, ha a Dodd–Frank-törvény kevésbé szigorú. Úgy érvelt, hogy a hitelezési volumen növekedése nem vethető össze a válság előtti szinttel, mert a szabályok azóta sokat szigorodtak. És valóban, a Bloomberg adatai szerint a nettó hitelkihelyezés 2011 és az idei első negyedév között 31 százalékkal nőtt, míg 2001 és 2007 között 54 százalékkal. És ha még ugyanannyi bevételt érnek is el a nagy bankok, akkor sem olyan jövedelmezők, mint a válság előtt. A válságot túlélő bankoknál az eszközmegtérülés 35 százalékkal alacsonyabb a válság után, mint előtte. Ez a Dodd–Frank-törvény által előírt magasabb tőkekövetelmények számlájára írható.

Ha a sajáttőke-arányos nyereség (ROE) 10 százalék alatti, akkor az a bank nem vonzó az új befektetőknek – mutatott rá Wayne Aberna­thy, az amerikai bankszövetség alelnöke. A külső, friss tőke bevonása nélkül szerinte a bankok piaci részesedést vesztenek. A szektor fejlődik – mondta –, de még nem tart ott, ahol a válság előtt.

Pedig a bankszektor nem csak a negyedéves bevételek oldaláról szerepel jól: a Goldman Sachs, a JPMorgan és a Wells Fargo árfolyama is történelmi magasságba emelkedett az idén. A múlt hónapban ráadásul mind a 34 vizsgált bank teljesítette a Fed stressztesztjét, ilyen 2009 óta nem fordult elő. Mindez tovább fűti a szabályozás lazítását elérni akaró banklobbit. A Dodd–Frank-törvény támogatói gyakorlatilag ugyanezekkel érvelnek, csak a másik oldalról: szerintük a rekordközeli profitok azt mutatják, hogy a hitelintézetek a szigorú szabályok mellett is képesek biztonsággal, nyereségesen működni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.