BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem változott a jövő évi osztalékcél

A kisebb haszonkulcsú rendszer-integrációs és információtechnológiai bevételek látványos növekedése miatt nőtt a teljes bevétel. A teljes adózott eredmény több lett, de a részvényesekre jutó profit csökkent.

A vártnál nagyobb árbevételről és teljes nettó eredményről adott számot második negyedéves gyorsjelentésében tegnap, tőzsdezárás után a Magyar Telekom. A 153,5 milliárd forintos összes bevétel 4,3 százalékkal múlja felül az elemzői konszenzust és 8,9 százalékkal a tavalyi év második negyedévének módosított adatát. A 10,9 milliárd forintos adózott eredmény év/év alapon 2,1 százalékos javulás. Ebbe beleszámítják a nem irányító részesedésekre jutó eredményt is, amely 25-ről 608 millió forintra ugrott. Ha csak a társaság részvényeseire jutó eredményt nézzük, akkor a 10,3 milliárdos adat 3,4 százalékkal kisebb a tavalyinál. Működési eredmény és EBITDA soron mind a prognózis, mind az év-év alapú számok alatt teljesített a távközlési vállalat.

A csoport bevételeinek növekedését elsősorban a rendszer-integrációs és információs technológiai (RT-IT) bevételek látványos, 76,1 százalékos növelésével érte el a cég. Az ezen a soron elért 24,4 milliárd forintos bevételt alapvetően az Európai Unió által támogatott projektek megugrása okozta.

Forrás: AFP

A mobilüzletágból származó bevételek növekedése az adatbevételek emelkedése miatt tovább folytatódott, a 79,6 milliárd forintos adat 4,1 százalékkal múlja felül az előző évit. A magyarországi okostelefon-eladások miatt 15 százalékkal több bevétele származott a cégnek a készülékértékesítésekből.Ez ellensúlyozta az erős verseny miatt fogyatkozó hangalapú bevételeket, amelyek 2,1 százalékkal 48,2 milliárd forintra szorultak vissza. Ezt és a széles sávú internetből származó bevételek 3 százalékos mérséklődését az erős versennyel indokolta a Magyar Telekom a gyorsjelentésében.

Az EBITDA-csökkenést a cég szerint az alacsonyabb bruttó fedezet okozta, amit csak részben tudtak a költséghatékonysági intézkedések ellensúlyozni.

A nettó eladósodottsági ráta 39,1 százalékon állt június végén, tehát a menedzsment komfortzónáján belül maradt, az osztalékfizetés ellenére.

Christopher Mattheisen vezérigazgató a gyorsjelentésben kiemelte, hogy a március végén bevezetett új szerződéses mobilportfólió piaci fogadtatása kedvező volt, több mint 300 ezer előfizető váltott át az új csomagokra. „Ezen ügyfelek jelentősen magasabb adatforgalmi előfizetéseket választottak, aminek köszönhetően az átlagos forgalom közel 50 százalékkal nőtt, valamint az egy előfizetőre jutó átlagos árbevételszintek is emelkedtek” – fűzte hozzá Mattheisen.

Az idei évre vonatkozó célkitűzéseknél 580 milliárd forintra emelte a cég a bevételvárakozást, az EBITDA-t továbbra is 182 milliárd forintra várják. Nem nyúltak az osztalékcélhoz sem, ami továbbra is 25 forint részvényenként.

Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője szerint vegyesek lettek a Magyar Telekom számai, mert bár nőttek a bevételek, de a társaság részvényeseire jutó eredmény 3,4 százalékkal csökkent. „A két soron jelentkező eredmény így kioltja egymást, tehát összességében semleges a jelentés. Jó jel, hogy 20 milliárd forinttal megemelték a teljes évre vonatkozó bevételvárakozást. Ezt egyértelműen a kisebb haszonkulcsú nagy IT-projektek indokolják. A Magyar Telekom árfolyama a jelentés hatására várhatóan nem kezd majd nagy csapkodásba, semmi sem indokolja a ralit, de azok az információk is mind ismertek már jó ideje, amelyek árfolyamcsökkenést okozhatnak” – mondta az elemző a Világgazdaságnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.