BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több pénzt hoztak a benzinkutak

Az üzemanyagok jövedéki adójából több, a dohánytermékekéből kevesebb folyt be az államkasszába az idei év első felében a NAV adatai szerint.

Még sosem tankoltak annyit a magyarországi töltőállomásokon, mint 2017 első fél évében – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki statisztikáiból. idén az első hat hónapban benzinből és gázolajból összesen 2,75 milliárd litert tankoltak a kutakon, ez az előző év azonos időszakához képest 100 millió liternél is nagyobb emelkedés. Az adóhivatal által havonta kiadott adatsor 2004-ig visszamenőleg tartalmazza a kiskereskedelmi forgalmi mennyiségeket, ezeket a NAV jövedéki főosztálya állítja össze az üzemanyagtöltő állomások önkéntesen rendelkezésre bocsátott adatai alapján.

2004-ben még majdnem ugyanannyi benzin és gázolaj fogyott: előbbiből bő 900, míg utóbbiból több mint 1100 millió liter. Ez az arány 2011-ig fokozatosan a gázolaj irányába tolódott el, amikor is dízelből már majdnem kétszer annyi fogyott, mint benzinből. Az arányok azóta nem nagyon változtak: tavaly az egész évben benzinből 1,78 milliárd liter, gázolajból 3,94 milliárd liter fogyott, míg az idei első fél évben 0,88 milliárd liternyi benzint és 1,88 milliárd liter gázolajat használtunk el.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

A jövedéki adatok szerint az első hat hónapban majd 2 százalékkal kevesebb sör fogyott, mint a tavalyi első fél évben: június végéig 300 ezer hektoliterfokkal kevesebbet, mintegy 13,67 millió hektoliterfoknyi sört vásároltak (egy hektoliterfok egy liter százszázalékos töménységű szesznek felel meg). Pálinkából viszont az elmúlt öt évben nem fogyott annyi az első fél évben, mint most, összesen 469 ezer hektoliterfok, ez a 2013-as első félévi mennyiség másfélszerese. Pezsgőből a tizedével kevesebb, mintegy 4,58 millió liter fogyott. Szőlő- és egyéb borokból az elmúlt öt évben 5,3 és 5,86 millió liter között ingadozott az első félévi forgalom, az idei első hat hónapban 5,45 millió liter fogyott – jellemzően egyéb borból vásárolnak többet, majdnem kétszer annyit, mint szőlőborból.

Az elmúlt években jelentősen csökkent a cigaretta, a szivar és a szivarka forgalma (ennek körülbelül 90 százaléka a cigaretta): a tavalyi első fél évhez képest 300 millió darabbal kevesebbet, mintegy 3,6 milliárd darabot értékesítettek június végéig – 2014 előtt még több mint 5 milliárd darab fogyott az első fél években. A fogyasztási dohány forgalma 2,6–3,2 ezer tonna között mozgott, a mostani első fél évben 2617 tonnányit adtak el belőle.

A forgalomváltozások tükröződnek az államháztartás bevételeiben is: az üzemanyag jövedéki adójából 291 milliárd forint folyt be az államkasszába az első fél évben, 22,1 milliárddal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. A dohánygyártmányoknál 33,4 milliárddal, 124,2 milliárd forintra csökkent a jövedékiadó-bevétel, míg a szeszes italok és egyéb termékek esetében az elmúlt két évben ez alig változott, 42 milliárd forintot tett ki. Jövedéki adóból az idei költségvetésben a kormány 1029,5 milliárdos bevétellel számolt, az első fél évben 457,4 milliárd forint folyt be a büdzsébe, ez körülbelül 11 milliárddal kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.