BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most váltsanak devizát azok, akik a nyár végére tervezik a nyaralást

Masszív erősödés jellemezte a forintot május óta a főbb devizákkal szemben, miután eldőlt, hogy a francia választások végkimenetele is egy szorosabban együttműködő Európa irányába mutat.

Masszív erősödés jellemezte a forintot május óta a főbb devizákkal szemben, miután eldőlt, hogy a francia választások végkimenetele is egy szorosabban együttműködő Európa irányába mutat. Az euróval szemben három hónap alatt 312 forint környékéről egészen 302,5 forintig erősödött a magyar fizetőeszköz. Még markánsabb volt a dollárral szembeni erősödés: 285 forint környékéről egészen 255 forintig esett a jegyzés. Ehhez a pozitív európai gazdasági és politikai kilátások mellett főként a beharangozott amerikai adóreformok ígéretének elhalványulása járult hozzá.

Most azonban úgy tűnik, hogy az augusztus fordulatot hoz az eddigi trendben, amit a hazai reálkamatok csökkenése idézhet elő. Ha a régiós országok maginflációs mutatóira pillantunk, egy 2016 vége óta kirajzolódó emelkedő trendet láthatunk. Magyarországon a keddi inflációs adat egy újabb megerősítéssel szolgált erre, a maginfláció éves csúcsára 2,6 százalékra szökött. Eközben a Magyar Nemzeti Bank kommunikációjában a laza monetáris kondíciók fenntartása mellett kötelezte el magát, így középtávon nem várható a rövid kamatok emelkedése. E két hatás eredőjeként tovább csökkenhet a rövid futamidejű magyar állampapírok vonzereje, ami nyomást helyezhet a forintra.

A technikai kép is fordulat jeleit mutatja. Az euró-forint kurzus felpattant a tavaly októberi mélypont által kijelölt támaszról, és egy hónapot követően ismét a 20 napos mozgóátlag fölé jutott. A dollár-forint árfolyam még a 20 napos mozgóátlaggal küzd, azonban az euró-dollár kurzusban kialakuló fordulat miatt ebben a keresztben még nagyobb emelkedésre lehet számítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.