BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ETF-ek fújják a piaci lufit

Menekül a tőke a pénzpiaci tőzsdén kereskedett konstrukciókból.

Masszív tőkebeáramlásokat regisztrálnak az elmúlt időszakban azok az amerikai tőzsdén kereskedett alapok (ETF), amelyek elsősorban részvényekbe vagy a menekülőeszköznek számító aranyra származtatott termékekbe fektetnek. Az ellenkező oldalon a pénzpiaci befektetések állnak, ahonnan hetek óta látványosan áramlik ki a tőke. A piaci szereplők egy része már azzal vádolja az alapkezelőket, hogy agresszív vásárlásaikkal piaci buborékot okoznak, miután a fundamentumokat, illetve a geopolitikai feszültségeket is semmibe véve tolják felfelé az árakat, aminek egy piaci fordulat esetén drámai hatása lesz. A legfrissebb adatok szerint augusztus utolsó hét napján az amerikai ETF-ekbe 9,2 milliárd dollár friss forrás érkezett, miközben ugyanebben az időszakban a hagyományos tőkebefektetési alapokból 3,1 milliárd dollár távozott – a Thomson Reuters adatbázisa szerint.

Az amerikai részvényekbe fektető ETF-ek több mint 3,9 milliárd dollárt vonzottak, miközben a nemzetközi porondon szemezgető alapokba 2,2 milliárd dollár érkezett a tárgyidőszakban. A pénzpiaci alapok, amelyekbe a nyár folyamán több tízmilliárd dollárt gyűjtöttek, augusztus utolsó napjaiban 19,9 milliárdos tőkekiáramlást könyvelhettek el. A fokozódó amerikai–észak-koreai konfliktusnak, valamint a sokak szerint túlértékelt részvénypiac miatti aggodalmaknak ugyanakkor látszanak már előjelei, hiszen a hagyományos menekülőeszközök iránt is látványosan nő a kereslet. Az arany unciánkénti árfolyama hétfőn már átlépte az 1340 dolláros szintet, ami több mint 9 százalékos drágulást jelent a július eleji minimumokhoz képest. A nemesfémekbe fektető alapokba augusztus utolsó hetében 766 millió dollár érkezett, ennek nagy része, 213 millió a VanEck Vectors Gold Miners ETF-be folyt be, ami a legmagasabb összeg március eleje óta.

Az ETF-eknek nincs sok közük a piaci buborék inflálódásához, hiszen a 4 ezermilliárdnyi tőke, amelyet a részvénypiacon mozgatnak, a teljes globális részvénypiaci kapitalizáció kevesebb mint 15 százaléka – mondta a Financial Timesnak Bill McNabb, a Vanguard alapkezelő vezetője. Ezen belül élen járnak az amerikai ETF-ek, amelyek 2,8 ezermilliárd dollárt kezelnek, szemben a befektetési alapokkal, amelyek 16,9 ezermilliárd dollárt mozgattak március végén. A Vanguard, a BlackRock és a State Street ugyanakkor a globális piacnak már közel 70 százalékát uralja, ezen belül a Vanguard ETF-jeiben már 800 milliárd dollár van.

A tőzsdén kereskedett alapok előretörése látványos, hiszen 2008 óta 2,8 ezermilliárd dollárnyi tőkét vonzottak, ebből idén, az év első hét hónapjában 400 milliárd dollár érkezett, ami vélhetően táplálta az amerikai piac történelmének egyik leghosszabb bikapiaci ciklusát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.