BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fed döntése erősítheti a dollárt

A Fed kamatdöntése a dollárnak erős hátszelet adhat, hamarosan letörhet ez a szint, és megnyílhat az út az 1,15-os szint felé.

A Fed szerdai kamatdöntése a zöldhasú malmára hajtja a vizet. A mérsékelt inflációs nyomás ellenére a Fed jegybankárainak többsége továbbra is kitart a decemberi kamatemelés mellett, sőt 2018-ra továbbra is három kamatemelést prognosztizál. Ezzel kapcsolatban a piac azért továbbra is pesszimista, bár a decemberi kamatemelést egyre inkább kezdi beárazni a piac is. Az első negyedévben havonta 10 milliárd dollár értékben csökkenti a Fed mérlegét, a második negyedévben 20 milliárd dollár per hó, és így tovább 50 milliárd dollárig, amely felett szinten marad. Így 2020 negyedik negyedévéig összesen mintegy 1400 milliárd dollárral csökkenhet a Fed 4500 milliárd dolláros mérlegfőösszege. Ez addigra össze is ér azzal a piaci várakozással, amely szerint 2500 és 3000 milliárd közé szűkülhet a Fed mérlegfőösszege. Vagyis a tegnapi bejelentéssel akár a leépítés teljes ütemezését is megismerhettük.

Janet Yellen szerint továbbra is csak átmenetiek az inflációt mérséklő tényezők, amelyek miatt az részben továbbra is elmarad a Fed 2 százalékos céljától. A jegybank kettős mandátumából adódóan azonban a munkaerőpiaci folyamatokat is figyelembe kell venniük a kamatpálya meghatározásakor. 2018-ra 4,1 százalékos munkanélküliségi rátát jelez előre a jegybank, ez a szint pedig lépésre késztetheti a Fedet is.

Míg a Fed egyértelműen a szigorítás útjára lépett, addig az Európai Központi Bank (EKB) a fokozott várakozások ellenére is tartja laza monetáris politikáját. Sőt könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben az EKB inkább csalódást fog okozni, és a vártnál tovább tartja lazán a kondíciókat.

Ezekre a hírekre a dollár alig egy óra alatt 1,2 feletti szintekről 1,19 alá erősödött az euróval szemben. Ezzel az árfolyam elérte a 30 napos mozgóátlagot, ami hónapok óta rendre megállította a dollár további erősödését. A Fed kamatdöntése a dollárnak erős hátszelet adhat, hamarosan letörhet ez a szint, és megnyílhat az út az 1,15-os szint felé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.