BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína kiszállását is könnyen kiheverheti a Bitcoin

A hét végén 3634 dolláron állt a csütörtöki 3228 dolláros, jó egy hónapos mélypontot követően a Bitcoin árfolyama a három legnagyobb kriptopénztőzsde közé tartozó Bitstamp.net oldalon.

A hét végén 3634 dolláron állt a csütörtöki 3228 dolláros, jó egy hónapos mélypontot követően a Bitcoin árfolyama a három legnagyobb kriptopénztőzsde közé tartozó Bitstamp.net oldalon. Az esés oka, hogy a kínai hatóságok bezárják az országban működő ilyen tőzsdéket, amelyeknek szeptember 20-ig kell jelezniük, miként teszik lehetővé a kockázatmentes kiszállást. A BTCC China és több hasonló platform már be is jelentette, hogy a kereskedést szeptember 30-án állítják le. Mások október 31-én akarják leállítani a jüanelszámolású kereskedést. A Bitcoin-üzletkötések negyedét adó ország jegybankja nemrég tiltotta be a kriptodevizás tőkegyűjtést.

A kurzus szeptember elsején még 4922 dolláron állt, azóta folyamatos a csökkenés. „A több mint 20 százalékos héten belüli esés után a 3000 dolláros lélektani szint a következő határ, de ha a 2877 dolláros száznapos mozgóátlag alá kerül a kurzus, akkor nagyon beszakadhat a piac” – mondta a Bloombergnek Chris Weston, az IG stratégája.

„Akár több ezer dollárt is eshet az árfolyam, de ezen a volatilis piacon nehéz jósolni, ráadásul a pontos szabályozás sem ismert. Ha Kínában bezárnak ezek a kriptopénzbörzék, akkor a helyiek nem tudnak majd ilyen tőzsdékre utalni. Mivel az országban erősen korlátozzák a külföldre utalás lehetőségét, ezért a kriptopénzek tőzsdéiről biztosan sok pénz eltűnhet” – mondta a Világgazdaságnak Szabó Dávid. A Hold – korábban Concorde – Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint, mivel a Bitcoin és társai körül az elmúlt időszakban túl nagy volt a felhajtás, ez hosszú távon jót is tehet ennek a piacnak. „Négy éve is volt arra példa, hogy egy kínai szabályozásváltozás miatt drasztikusan visszaesett az árfolyam, majd hosszú ideig stagnált. Ezalatt viszont sok olyan technológiai fejlesztés történt, amely megalapozta a későbbi újabb növekedést” – mondta Szabó Dávid, aki szerint most is hasonlóra kerülhet sor a rengeteg spekuláció kiárazó­dása után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.