BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lendületet kaphat a bankszektor

Közel két évig visszafogott növekedés jellemezte az eurózóna gazdaságait, majd az év elejétől magasabb fordulatszámra kapcsolt az európai konjunktúra.

Közel két évig visszafogott növekedés jellemezte az eurózóna gazdaságait, majd az év elejétől magasabb fordulatszámra kapcsolt az európai konjunktúra. Az év első felében látott növekedési fordulat után átmeneti lassulás következett, majd a legfrissebb beszerzésimenedzser-indexek szerint újabb momentumot kaphat az európai növekedés. A feldolgozóipar növekedése új csúcsot ért el, miközben a szolgáltató szektorban is szép fordulat következett be szeptemberben. A gyorsuló növekedés pedig kedvez az európai kereskedelmi banki szektornak, így érdemes lehet ismét az uniós bankok emelkedésére fogadni.

Az árazás alapján továbbra sem mondható drágának, a könyv szerinti érték alatt forog az európai banki index, miközben az amerikai bankok árazása efölött van. A hitelnövekedés oldaláról eltérő kép rajzolódik ki. A centrumországokban megindult a hitelbővülés, a mediterrán tagállamok ugyanakkor a magasabb nem teljesítő hitelállomány miatt még kevésbé tudtak növekedni, de amint utóbbiakat leépítik, itt is megindulhat a hitelbővülés. Mindezek mellett számos nyugat-európai bank rendelkezik kelet-európai kitettséggel, tehát gyorsuló hitelnövekedésre lehet számítani.

Szoros korreláció figyelhető meg a kötvényhozamok alakulása és a bankok árfolyammozgása között. Az erős európai növekedés miatt vélhetőleg hamarosan kivezethetik az európai QE-programot (bár ezt az euró ereje némileg fékezheti), ami a nyomott kötvényhozamok emelkedését eredményezheti, pozitívan érintve a bankszektort. Kedvező, hogy több exportorientált szektorral ellentétben a bankokat kevésbé zavarja az euró erősödése.

Fontos megjegyezni, hogy az európai banki index legnagyobb komponense a spanyol Santander, amelynél a hét végi katalán népszavazás okozhat volatilisebb mozgásokat. Ha a piac számára kedvezőbb szcenárió valósul meg (nem lesz érvényes a népszavazás), akkor jelentősebb emelkedést hozhatna a Santander, még a bankszektor árfolyamában is.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.