BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot zuhant a Bitcoin árfolyama

A kínai jegybank közleménye szerint az ICO nem szabályozott forrásbevonás, lehetőséget teremt bűnözői tevékenységekre is.

Kína tegnap betiltotta a kriptovalutáknak az elsődleges részvénykibocsátáshoz hasonló, úgynevezett nyilvános kibocsátása (ICO) során történő forrásbevonást. A kínai jegybank közleménye szerint az ICO nem szabályozott forrásbevonás, lehetőséget teremt bűnözői tevékenységekre is. Az új szabályok szerint az eddig megvalósult kibocsátások során összegyűjtött forrásokat is vissza kell szolgáltatni a befektetőknek. A jegybank kijelentette: vizsgálni fogja az ICO-k megvalósulását, és szigorúan fellép a szabályozás megsértőivel szemben. A Bitcoin árfolyama 9 százalékot esett a hírre.

A kínai ICO-aktivitás felerősödött az elmúlt hónapokban: a Shanghai Securities News adatai szerint július–augusztusban 766 millió dollárnyi forrást gyűjtöttek a kibocsátások során. Nemcsak Kínában, de globálisan is elterjedt az eszköz alkalmazása, mivel szabályozói kontroll nélkül lehet gyorsan nagy mennyiségű forrást bevonni. Zennon Kapron, a sanghaji Kapronasia fintech cég igazgatója szerint a kínai hatóságok azért tiltják be a tevékenységet, mert nem látják át a folyamatokat.

Hangsúlyozta, hogy a kínai hozzáállás nagyban hasonlít az amerikai és a szingapúri megoldásra, amely szerint megfékezik, lassítják a jelenség terjedését, míg meg nem értik a működését. Lehetséges, hogy a jövőben finomodik a szabályozás – mondta. Hozzátette ugyanakkor, a tiltás nem hoz nagy áttörést: azok a kínaiak, akik ICO révén akarnak forrást gyűjteni, ezután is megtehetik, csak külföldi platformokon keresztül.

Hszi Csin-ping államfő többször hangsúlyozta: az ősszel esedékes ötéves politikai ciklusváltás évében elsődleges prioritást élvez a pénzügyi stabilitás, így az állam sokat tesz a szabályozatlan pénzügyi területek megtisztításáért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.