BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Októbertől szívja vissza a pénzt a piacokról az amerikai jegybank

Közzétette a Fed a mérlegleépítés ütemtervét, miközben jelezte: továbbra is napirenden egy újabb kamatemelés. A piac pozitívan fogadta a hírt, a dollár erősödött, a tőzsdék pedig gyorsan kiheverték a döntés utáni enyhe esést.

Erősödött a dollár, az euró ellenében az 1,19-os szint alá bukott a jegyzés, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közölte: októberben kezdi el leépíteni a válság után 1000 milliárd dollárról 4500 milliárdra duzzasztott mérleget, és továbbra is kitart amellett, hogy lesz még egy idei kamatemelés. A bejelentés után drágultak a pénzügyi szektor papírjai, mivel a szigorodó monetáris politika miatt emelkedésnek indulhatnak a bankok kamatmarzsai.

Forrás: AFP

A Fed a 2008-as pénzügyi válság kezelése érdekében kezdte meg a bankjegynyomtatást, hogy hátszelet adjon az amerikai gazdaságnak. A havi rendszerességgel vásárolt állampapírokkal és jelzálog-fedezetű értékpapírokkal a mérlegfőösszeg 2011-re elérte a 3000 milliárd dollárt, 2014-re pedig már 4500 milliárd dolláron állt az egyenleg.

A Fed 2014-től szinten tartotta az eszközmennyiséget, azaz a lejáró papírokat újra befektette. Októbertől azonban a lejáró értékpapírok egy részét már nem újítják meg, azaz fokozatosan pénzt von ki a jegybank a gazdaságból. A tervek szerint havonta 10 milliárd dollárnyit hagynak kifutni a lejáró értékpapírokból, az összeget pedig negyedévente további 10 milliárd dollárral emelik. Ha sikerül tartani az ütemtervet, akkor jövő ősszel már havi 50 milliárd dollár lejárat nem újul meg, ennek 60 százaléka állampapír, 40 százaléka pedig jelzálog-fedezetű értékpapír lesz.

A Fed a várakozásoknak megfelelően változatlan szinten, 1–1,25 százalékos sávban hagyta az irányadó alapkamatot, de meglepte az elemzőket, hogy még egy idei kamatemelést valószínűsítenek. A piac a döntés előtt ugyanis már kevesebb mint 50 százalékra árazta, hogy idén tovább emelkedhet az alapráta. A Fed a további szigorítást az alacsony munkanélküliséggel, a gyarapodó üzleti beruházásokkal és a fenntartható gazdasági növekedéssel indokolta. Janet Yellen Fed-elnök hangsúlyozta, hogy az inflációban tapasztalható idei visszaesés oka „továbbra is rejtély”. Hozzátette: meg kell vizsgálni, hogy a csökkenő trend mögötti faktorok állandók-e, ha igen, akkor módosításra szorulhat a monetáris politika.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.