BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyalt a dollár

Tartósan az 1,17-os szint közelébe erősödött a dollár az euró ellenében azután, hogy Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke megtartotta beszédét.

A zöldhasú kurzusa a szeptember 8-i, két és fél éves mélypontjáról már több mint 2 százalékot erősödött. A dollár a japán jennel szemben is drágult, tegnap a 113-as szint fölé emelkedett a jegyzés.

Yellen szavai a 10 éves amerikai államkötvények hozamát 7 bázisponttal tolták feljebb, 2,3 százalékra, amely kéthavi csúcsot jelent. A 2 éves kötvény hozama ugyancsak 2 bázisponttal emelkedett 1,47 százalékra, ez csaknem tízéves rekord. Az eurózónás államkötvénypiacot is megmozgatta a Fed-vezér, a 10 éves német kötvények hozama 0,48 százalékra, a francia kötvényeké pedig 0,77 százalékra, egyhavi csúcsra emelkedett. Ezzel párhuzamosan az arany árfolyama 0,5 százalékos zuhanást könyvelt el, és havi mélypontjára esett.

Janet Yellen arról beszélt: nem volna helyes az 1–1,25 százalékos sávban hagyni az alapkamatot a 2 százalékos inflációs cél eléréséig. Egyre esélyesebb tehát, hogy lesz még egy idei kamatemelés: a CME csoport elemzése szerint a piac már közel 80 százalékos valószínűséget tulajdonít ennek a múlt heti 72 százalék után.

A Reuters elemzői szerint 76 százalékos az emelés valószínűsége, ez az érték alig egy hónapja még csak 20 százalék volt. Josh Byrne, a Citibank elemzője azonban türelemre int: több mint két hónap van még hátra a december 13–14-i kamatdöntő ülésig, ilyen távlatból nehéz előre jelezni a Fed lépéseit. Az elemzők hozzáteszik: a dollár erősödésére nemcsak a Fed-elnök szavai, hanem Donald Trump elnök adócsökkentési tervei is hatással vannak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.