BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fed: csökkent a kamatemelés esélye

Aggódik a Fed kormányzótanácsa, vajon átmeneti-e az alacsony infláció, de valószínűsítik a decemberi kamatemelést. A piac azonban kételkedni kezdett, bár még mindig nagyobb az esélye a további szigorításnak.

A Fed kormányzótanácsának több tagja kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az alacsony infláció csak átmeneti-e – derül ki a Fed szeptemberi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből. Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény tegnapelőtt éjjel közzétett jelentése szerint a résztvevők alaposan meg akarják vizsgálni az esedékes inflációs jelentéseket az újbóli kamatemelés előtt. Vita volt arról, hogy lassítsák-e a szigorítás tempóját, ha a pénzromlás üteme nem éri el a Fed 2 százalékos célját, de a legtöbb döntéshozó, köztük Janet Yellen Fed-elnök, a lassú, fokozatos emelés mellett állt ki. Esther George kansasi kormányzó óva intette társait, hogy a 2 százalékos célhoz mereven ragaszkodjanak. Az alacsony infláció ugyanis önmagában nem probléma, ha a gazdaság bővül, és a munkanélküliség alacsony. A San Franciscó-i kormányzó, John Williams is azt mondta, az alacsony munkanélküliség miatt középtávon úgyis emelkedik majd az infláció. Abban egyetértettek a résztvevők, hogy a gazdaság a monetáris kiigazítás mellett is bővül, a fogyasztói árváltozás pedig középtávon elérheti a 2 százalékot.

Forrás: AFP

A Fed által hivatkozott statisztikák alapján a béremelkedés 2,9 százalékra gyorsult éves bázison, a munkanélküliség pedig 2001 óta nem látott szintre, 4,2 százalékra csökkent. Ez megerősítette a szervezetet abban, hogy az alacsony munkanélküliség nyomást gyakorol a munkáltatókra, hogy emeljék a béreket.

Megjegyezték azonban, hogy az őszi inflációs jelentéseket nem könnyű elemezni, mivel a hurrikánszezon pusztítása miatt átmenetileg nőhet az energia és egyes termékek ára is. A viharok okozta károk kapcsán azonban a Fednél nem aggódnak: szerintük, ha a statisztikákban rövid távon meglátszik is a gazdasági hatásuk, ez már középtávon eltűnik majd. Míg az alapkamat emelése vitákat szült, addig a Fed megerősítette, hogy e hónapban elkezdi leépíteni a válság után közel 4500 milliárd dollárosra duzzasztott mérlegét. A mérlegcsökkentés ütemén sem változtattak: először havi 10 milliárd dollárnyi lejáró értékpapírt hagynak kifutni, ezt pedig minden negyedévben 10 milliárd dollárral növelik, egészen a havi 50 milliárd dolláros szintig.

A piac szerint óvatos hangot ütött meg a Fed, az elemzői konszenzus szerint 80-ról 77 százalékra csökkent a decemberi kamatemelés esélye. A dollár átmenetileg gyengült az euróval szemben, ám ezt hamar ledolgozta, és erősödni kezdett.

A vezető amerikai tőzsdeindexeket azonban történelmi csúcsra repítette a jegyzőkönyv, a 10 éves államkötvény hozama pedig 2,33 százalékra esett.

Az EKB folytathatja a kötvényvásárlást

Az Európai Központi Banknál (EKB) folytatódhat a lazítás. Szükség van az EKB eszközvásárlási programjának meghosszabbítására, amit várhatóan a következő ülésen, október 26-án be is jelent a szervezet – mondta tegnap Peter Praet, az EKB igazgatóságának tagja. Hozzátette: az eurózóna gazdasági növekedése már szilárd, de még nem elég erős ahhoz, hogy tartósan sikerüljön elérni a 2 százalékos inflációs célt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.