BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontos hatékonyságnövelő elem a hitelezés

A mos­tani gazdasági helyzetben ígéretesnek tűnik az áthangolt Raiffeisen-stratégia, amely a decentralizáltságra épít – vélekedik a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója, Johann Strobl.

A mos­tani gazdasági helyzetben ígéretesnek tűnik az áthangolt Raiffeisen-stratégia, amely a decentralizáltságra épít – vélekedett a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója, Johann Strobl. A szakember szerint az erős helyi menedzsmentnek köszönhetően tud a bank olyan „egzotikus” piacokon is jól teljesíteni, mint például Koszovó vagy Fehéroroszország.

A bankcsoportnak ugyanakkor a versenytársakhoz képest még mindig magas, 60 százalék körüli a költség/bevétel hányadosa, és bár Strobl lát még lehetőséget bizonyos költségcsökkentésre, a hatékonyság javulását elsősorban az új üzletektől, leginkább a hitelezés felfutásától várja. Ilyen irányú változást remél a magyar leánybanktól is.

„A korábbi évek problémái után megértettük, hogy másképp kell dolgoznunk Budapesten is” – jelentette ki a Világgazdaság kérdésére a vezérigazgató. Ám hangsúlyozta: a magyar leánybank erényeit (jó pozíció a vállalati banki és az exportfinanszírozási területen, elismert privátbank) megtartva kell a jelenlegi kamatkörnyezetben nagy bevétellel egyedül kecsegtető lakossági hitelezés felé fordulni.

Ezt segíthetik a növekvő bérek is.

A bankfiókhálózat a szóban forgó célok elérésében segítség lehet, de mindenképp fejleszteni kell az alternatív értékesítési csatornákat is – jelentette ki Johann Strobl, aki szerint a Raiffeisen számára előny, hogy a csoporttagok eltérő stratégiájának köszönhetően már komoly tapasztalatokkal és kellő fejlesztésekkel rendelkeznek a digitalizáció terén is. E tekintetben a vezérigazgató a szlovák Tatra bankát említette jó példaként, és arról beszélt, hogy a Raiffeisen inkubátorprogramjában több mint 330 fintech fejlesztés közül van módjuk kiválasztani a legígéretesebbeket. Azzal kapcsolatban, hogy ezen a téren a tisztán online környezetben működő Zuno Bank nem váltotta be a reményeket, a vezérigazgató azt mondta: megértették, hogy az elsősorban a betétgyűjtésre specializálódó szolgáltatásra a likviditásbőség idején nincs szükség.

Konszolidált mindennapok

A legjelentősebb politikai kockázatok elkerülik a Raiffeisen fő piacait, a kelet-közép-európai országokat, jóllehet az EU és Oroszország közötti viták érintik a pénzintézetet, amely komoly érdekeltséggel rendelkezik az orosz piacon. Az osztrák

választások kapcsán a vezérigazgató a populizmus előretörése helyett azt tartotta fontosnak, hogy az emberek a változásra szavaztak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.