BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt az amerikai olajipari cégek profitja

A kőolaj drágulására nőtt az Exxon és a Chevron amerikai olajipari cégek negyedéves profitja.

A legnagyobb amerikai olajtársaság, az Exxon azt közölte pénteken, hogy az adózott eredménye éves összevetésben 50 százalékkal 3,97 milliárd dollárra ugrott az egy ével korábbi 2,65 milliárd dollárról.

A negyedéves részvényarányos eredmény 93 cent lett. A cég számításai szerint az augusztusi Harvey hurrikán 4 cettel csökkentette a cég egy részvényre eső profitját, mert le kellett állítani a természeti katasztrófa sújtotta térségekben az olajfeldolgozást. A szakértői várakozások átlagában kisebb, 89 cent részvényarányos eredmény szerepelt a harmadik negyedévre.

Forrás: AFP

 

Az Exxon bevétele 13 százalékkal 66,17 milliárd dollárra nőtt, szintén felülmúlta a szakértők által várt 63,51 milliárd dollárt.

A vártnál kevésbé nőtt ugyanakkor a másik vezető amerikai olajipari cég, a Chevron negyedéves adózott eredménye.

A profit 1,95 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 1,28 milliárd dollárról. Részvényarányosan az adózott eredmény 68 centről 1,03 dollárra ugrott.

Az egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredmény 85 cent lett, jóval kisebb az elemzői várakozások átlagában szerepelt 98 centnél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.