BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokat erősödhet a dollár az év végéig, nő az esélye a kamatemelésnek

A határidős árazások alapján már 75 százalék a valószínűsége, hogy december 13-án 25 bázisponttal emelik a kamatot az Egyesült Államokban.

Szeptember közepén az 1,20-os szint közelében megtorpant az euró-dollár árfolyamának emelkedése, majd lassú dollárerősödés következett be. A következő hetekben is folytatódhat ez a tendencia, elsősorban monetáris politikai okokból. A Fed legutóbbi kamatdöntő ülése után Janet Yellen, az intézmény elnöke bejelentette, hogy az amerikai jegybank megkezdi a mérleg leépítését, és célzott egy újabb idei kamatemelésre is. Később ezt megerősítve kimondta: hiba lenne, ha a megvárnák, amíg az infláció eléri a 2 százalékot, és csak ezután tennének további szigorító lépéseket. A határidős árazások alapján már 75 százalék a valószínűsége, hogy december 13-án 25 bázisponttal emelik a kamatot az Egyesült Államokban.

Eközben az Európai Központi Bank az alacsony eurózónás infláció miatt továbbra is folytatja az eszközvásárlási programot havi 60 milliárd eurós keretösszeggel, amely az év végéig szól. Az idei év végén dönthetnek a program csökkentéséről, de ez kis lépésekben történhet meg. Amíg az inflációs pálya nem kerül tartósan a 2 százalékos szint közelébe, a jegybanki döntéshozók megítélése szerint továbbra is szükség van a monetáris ösztönzésre.

Az euró-dollár árfolyam fontos szinthez érkezett, és ha az 1,17-os támaszt szignifikánsan letörik, egy jellegzetes technikai alakzatból 1,14-1,15 körüli célárfolyamot kapunk, amelyet néhány hét alatt el is érhet a jegyzés. Az 1,17-os szint alatti zárások esetén egy euró-dollár short pozícióval 2-3 százalékos potenciális nyereségre lehet számítani viszonylag rövid idő alatt. Ha ezt követően sem történik komolyabb fordulat, az év végére még ennél is alacsonyabb árfolyamszint várható, és a keresztárfolyam tartósan visszakerülhet az 1,10–1,15 közötti tartományba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.