BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősebb dollárt hozhat az év vége

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szerdán ismét a kamatok emelése mellett dönthet, 25 bázisponttal 1,5 százalékra emelkedhet az irányadó kamatláb mértéke.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szerdán ismét a kamatok emelése mellett dönthet, 25 bázisponttal 1,5 százalékra emelkedhet az irányadó kamatláb mértéke. Az árazások alapján szinte borítékolható a kamatemelés, a piacot sokkal inkább az foglalkoztathatja, hogy milyen várakozásokat fogalmaznak meg a jövőbeli kamatpályára vonatkozóan, hogyan látják az inflációs folyamatokat a döntéshozók.

A korábbi nyilatkozatok alapján három vagy akár négy kamatemelés is elképzelhető 2018-ban, ami tovább növelhetné a hozamkülönbözetet a dollár javára. A hozamok oldaláról meg van támogatva az amerikai deviza, az euróval szembeni swapdifferencia 2,5 százalék, míg a forinttal szemben 2,1 százalék a különbség, azaz egyre jobban megéri dollárt tartani és egyre kevésbé éri meg ellene spekulálni. A hosszú oldali hozamok alapján is vonzóbb dolláros kötvényt venni, a német 10 éves hozamhoz viszonyítva 210 bázispont a hozamtöbblet, míg a magyar 10 évessel szemben 20 bázispont.

Az év végéhez közeledve várhatóan szűkülni fog a dollárlikviditás, miközben az amerikai adóreform kérdésében is fontos fejezethez érkezett a törvényhozás. A fő kérdés most, hogy sikerül-e a szenátus és a képviselőház által külön-külön elfogadott, némileg eltérő adócsomagokat egy közös csomaggá ötvözni, amelyről egy újabb szavazás dönthet majd. Ha ez a forgatókönyv valósulna meg, az a Fed kamatemelésével együtt egy újabb lökést adhatna a dollárnak.

A Fed mellett az Európai Központi Bank is kamatdöntő ülést tart csütörtökön, a jelenlegi euróárfolyam és az inflációs folyamatok fényében várhatóan óvatos nyilatkozatot fogalmaznak meg Mario Draghiék. Továbbra is sok az eurónál a long pozíció, így a monetáris politikák divergenciája és a hozamokban lévő jelentős különbség eredőjeként mind az euróval, mind a forinttal szemben várhatóan erősebb dollárárfolyamot láthatunk az év utolsó napjaiban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.