BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Januárban újabb csúcstámadásra indulhat a BUX

Ha a jövő év elején is folytatódik az emelkedés, akkor a történelmi csúcsot is gyorsan megközelítheti az index.

Jól sikerült a hazai részvénypiacnak az idei esztendő. A BUX index több mint 20 százalékkal értékelődött fel, a novemberi csúcspontján pedig 25 százalék feletti pluszban is tartózkodott a mutató. Az erős emelkedő trend 2015-ben 20 ezer pont környékéről indult, így két év alatt csaknem megduplázódott a hazai részvénypiac indexének árfolyama. A novemberi korrekciót követően a BUX árfolyama az elmúlt hetekben ismét talpra állt, és jelenleg is emelkedés látható. Ha a jövő év elején is folytatódik az emelkedés, akkor a történelmi csúcsot is gyorsan megközelítheti az index.

Emelkedést hozott a december az OTP piacára, a 9910 forintos támasz fordította meg pozitív irányba az árfolyamot. A múlt hét során pedig már a 10 480 forintos árfolyamot is sikerült a papírnak leküzdenie, így ismét megnyílt a tér a 10 980 forintnál húzódó történelmi csúcsig. A jelenlegi technikai kép alapján az új évet is emelkedéssel indíthatja az árfolyam.

December során egy háromszögalakzat formálódott a Mol grafikonján, amely leszűkítette a papír mozgásterét. Az alakzatot megelőzően egy eső szakasz rajzolódott ki, ezért a technikai kép nem fest túl kedvezően. A 200 napos mozgóátlag 2900 forintnál húzódik, ez megállíthatná a papírt, ha a háromszögalakzatból lefelé indulna el az árfolyam. Hosszú távon emelkedő trendben mozog a részvény, a trendvonal pedig szintén a mozgóátlag környékén található, ezért ez egy fontos szint, ahol ismét megjelenhetnek a vevők.

Egy pozitív hírnek köszönhetően a múlt héten ismét megtalálták a vevők a Richter részvényeit, amelynek árfolyama az év eleje óta nem látott szintekről fordult pozitív irányba. A múlt héten sikerült a 6703–6752 forint közötti rést, illetve a 200 napos mozgóátlagot is leküzdenie az árfolyamnak, és ezzel megnyílt a tér a 7090 forintnál húzódó novemberi lokális maximumig. Felette pedig már csak a 7296 forintos történelmi maximum jelentene akadályt.

A Magyar Telekom nem teljesített túl fényesen az utóbbi időszakban. November elején megpróbálta a kurzus leküzdeni a 484 forintnál húzódó ellenállást, majd egy fals kitörést követően 458 forintig zuhant. Ezzel a 464 forintos támasz is elesett, ráadásul így egy fontos sávból tört ki lefelé az árfolyam, amelyben a nyár közepe óta mozgott. A technikai kép most negatív, a további lejtmenetet a 453 forintos támasz állíthatná meg, ha viszont ezt letöri, akkor több mint egy éve nem látott mélypontra esne az árfolyam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.