BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vételre ajánlják a Duna House-részvényeket

Megkezdték a kispapírok elemzését a brókercégek. Az elsőben a Concorde a Duna House-t értékelte, és pár nappal a publikálás után máris megugrott az árfolyam.

Elindult a Budapesti Értéktőzsde programjában a tőzsdei kispapírok elemzése, az új szolgáltatással a cél az, hogy tovább növekedjen a kereskedési aktivitás az érintett részvényekkel. Elsőként – december 12-én – a Concorde publikációja jelent meg a Duna House-ról (DH), vételi ajánlással, 12 hónapra vonatkozólag 4585 forintos célárral. Az elemzés megjelenése óta a papírok több mint 8 százalékkal drágultak.

A befektetési szolgáltató kiemeli, a DH-részvény-tulajdonosok profitálhatnak a magyar ingatlanpiaci fellendülésből. Várakozásaik szerint a DH (csak a magyarországi alaptevékenységet értve) az idei évet 3 milliárd forintos árbevétellel zárja, ami jövőre 3,3 milliárdra nőhet. Az EBITDA-eredmény az idén 1,1 milliárd forint lehet, 2018-ban pedig 1,26 milliárd. A 2016-ban még 10-es P/E mutató idén várhatóan 9 lesz, jövőre viszont 5,5-es értéken alakul.

Az utóbbi egy évben 3550 és 4000 forint között mozgó részvény célárfolyamának elkészítésekor a Concorde már kalkulált a DH két nagy projektjének (Reviczky és Forest Hill) várható eredményeivel is. A 86 lakásos Reviczky-projekt az év végéig lezárulhat, ehhez kapcsolódóan a Concorde 400 millió forintos nyereségre számít, 20 százalékos profitmarzzsal, részvényenként 116 forintos értékkel. A 196 lakásos Forest Hill projekt pedig várhatóan 2018 októberében fejeződik be.

Az elemzők kitérnek a hazai ingatlanpiacra is, úgy látják, az 54 százalékos átlagos hitel/fedezeti arány miatt van még tere a további növekedésnek. A kölcsönszerződések átlagos futamideje 16 év, a pénzügyi krízis előtt 20 év volt a jellemző. A Concorde remek kilátásokat lát abban, hogy a lakások értékesítésekor a DH egyúttal hitelajánlatokat is közvetítsen.

A Duna House lengyel érdekeltségének (Metro House) kilátásaival kapcsolatban is optimista a Concorde. A helyi jelzálogpiac mérete mintegy tízszerese a magyarénak, a lakosság is sokkal nyitottabb a lakáscélú eladósodottságra. A jelzáloghitelek átlagos összege szintén magasabb: a Metro House-nál 16,2 millió forint, míg a Duna House ügyfeleinél 7,6 millió forint.

A Duna House részvényeivel kapcsolatban kockázatként említi az elemzés az alacsony közkézhányadot (30 százalék), a bankszektortól való magas függést, a lakáspiac esetleges visszaesését, illetve az állami szabályozás/beavatkozás szerepét. Emlékeztettek, a CSOK támogatásokkal és az ingatlanáfa időszakos csökkentésével kialakult túlkeresletre reagálva számos párhuzamos ingatlanprojekt indult, azok befejeztével azonban a lakás-négyzetméterárak emelkedése megállhat, sőt csökkenés is valószínűsíthető.

Tavaly a Duna House-tulajdonosok 247 millió forint osztalékban részesültek, az idei eredmények alapján 479 millió forint kifizetéséről döntött a menedzsment. Korábban jelezték, hogy az operatív működéshez fel nem használt nettó nyereséget kifizetik osztalékként a tulajdonosoknak, jelenleg ez az arány 50 százalék, jövőre a Concorde várakozásai szerint 60 százalékra emelkedhet. A DH projektjeiből egyébként nem csupán a részvényesek profitálhatnak: a holding tulajdonában álló Impact Lakóingatlan Befektetési Alap 8 százalékos éves hozamot ért el idén.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.