BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most érdemes aranyat venni

Az arany beállt egy negyven dollár szélességű sávba a legtöbb piaci szereplő által csaknem biztosra vett egyesült államokbeli kamatemelés előtt – a Fed Nyíltpiaci Bizottsága március 21-én ül össze.

Az arany már többször produkált kamatemelés utáni erősödést ebben a ciklusban (2015 decemberétől számítjuk ezt a periódust, amikor is a Nyíltpiaci Bizottság hét év után először emelt kamatot), de a nemesfém viselkedése nagyban függ a döntést kísérő, a jövőbeni monetáris politikáról szóló útmutatástól, és attól, hogy folytatódik-e a gazdasági mutatóknak a várakozásokhoz képesti gyengülése – írja elemzésében Ole Hansen, a Saxo Bank szakértője.

Forrás: AFP/Alexey Filippov/RIA Novosti

A jövő heti kamatemelést tehát szinte biztosra veszi a piac, ami már a hatodik lenne ebben a ciklusban. De a Fed iránymutatása arról is szól majd, hogy az év hátralévő részében hány emelésre számíthat a piac, ezért ennek a kommunikációs lépésnek már meghatározó hatása lesz az aranyra. Ha a piaci várakozásokat nézzük, akkor egyre nő az esélye annak, hogy négy hasonló döntés lesz még az idén.

A 2015 december óta történt öt kamatemelés mind ugyanazt a hatást váltotta ki az arany ármozgását tekintve: a kamatdöntés bejelentése előtt eladási hullámot figyelhettünk meg, azt követően pedig erős ralit.

De az eddigi döntéseket az jellemezte, hogy galamb-jellegű emelések voltak, míg a jövő heti ülésen, az új Fed-elnök, Jerome Powell nézeteit ismerve, jó esélye van a szokásosnál héja-jellegűbb iránymutatásnak.

A reálhozamok és a dollár ellentétes mozgása ebben a negyedévben szintén hozzájárult az arany körüli patthelyzethez. A 10 éves kötvényhozamok 3 százalékhoz közelítenek, míg az inflációs várakozások 2 százalék körül vannak, így a reálhozamok szépen nőttek eddig ebben az évben.

Az elmúlt évben az arany árának egyik fő támasza Trump elnök, pontosabban az ő gyakran ellentmondásos kommunikációja volt. Trump minden bizonnyal továbbra is kiszámíthatatlan marad, és ez kihat a geopolitikai kockázatokra is, amelyek a jelenlegi elnök hivatalba lépése óta rendre nőnek

– véli a Saxo Bank szakértője.

Összességében a ciklus elmúlt 5 kamatemelését és az aranynak a kamatdöntések körüli mozgását tekintve eddig jó vételi időszaknak tűnt a kamatdöntés előtt időszak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.