BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kártyás fizetések háromnegyede már érintéssel történik

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a tavalyi III. negyedév végén a 9,065 millió forgalomban lévő bankkártya csaknem 70 százaléka volt képes érintőkártyás fizetésre.

Eljött az idő, amikor már nem érdemes külön statisztikákat közölni az érintőkártyás fizetés hazai elterjedéséről, mivel az áttörés méretei okán ma már a hagyományos kártyahasználat szorult egyértelmű hátrányba.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a tavalyi III. negyedév végén a 9,065 millió forgalomban lévő bankkártya csaknem 70 százaléka volt képes érintőkártyás fizetésre, egy év alatt az ezzel a funkcióval rendelkező plasztikok aránya közel 10 százalékkal nőtt. Az elfogadói hálózatban a kártyás fizetést biztosító pénzpontok (POS-készülékek) már több mint 80 százaléka tudott érintőkártyás fizetési tranzakciót lebonyolítani tavaly szeptember végén, 2016. szeptember végén ez az arány még csak 73,5 százalék volt.

Forrás: Mastercard

Ennél is beszédesebb adat, hogy 2017-ben immár rendre meghaladta az érintőkártyás vásárlási forgalom a sima plasztikfizetési tranzakciók értékét. Míg 2014 III. negyedévében az 529,6 milliárd forintos kártyaforgalom 8,8 százalékát, 48,8 milliárd forintot tett ki az érintőkártyás fizetések értéke (akkoriban még csak kizárólag Mastercard-tranzakciók révén), addig tavaly a nyári negyedévben már a hazai kártyákkal Magyarországon lebonyolított 981,15 milliárd forintos forgalom 62,9 százalékában 617,4 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok a plasztikjuk, illetve a mobiltelefonjuk érintő funkciójával.

Mindez annak fényében számít hatalmas áttörésnek, hogy az érintőkártyás fizetés elsősorban a kisebb összegű, gyors tranzakciók terén számított korábban meghatározónak. Ez még meglátszik az egy tranzakcióra jutó átlagos értéken:

az érintőkártyás fizetések átlagos mértéke 5551 forint, azaz alig több, mint az a határ, amikor általános szabályként a pénzpont még nem kér PIN-es azonosítást a kártyabirtokostól a fizetés után.

A hagyományos kártyatranzakciók esetében az átlagos kártyás tranzakciós érték az érintőkártyásnál 70 százalékkal magasabb, 9639 forint volt a tavalyi III. negyedévben.

A tranzakciók mennyiségében immár csaknem 75 százalékos súlyt képviselnek az érintőkártyás fizetések. Egy év alatt több mint 30 millióval, 149 millióra nőtt a három hónap alatti érintőkártyás fizetések száma. A fejlődés mértéke még megdöbbentőbb, ha visszaemlékszünk arra, hogy 2014 III. negyedévében még csak a fizetések alig több, mint 15 százalékánál használtak érintőkártyát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.