BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vételre érdemes a Micron részvénye

Ötven dollár alól kitörve repült új csúcsra a félvezetőgyártó részvényeinek ára.

Szárnyalt a Micron árfolyama az elmúlt időszakban, 50 dollár alól kitörve repült új csúcsra a félvezetőgyártó részvényeinek ára. Az emelkedő tendencia 2016 közepén indult a memóriacsipek hátán, a Micron esetében kiemelten a DRAM és a NAND technológiáknak köszönhetően.

A szektorral kapcsolatban mindig kiemelendő ennek a piacnak a ciklikus természete, ez alatt a csipek árának élénk változását kell érteni. Nemcsak az elmúlt időszakhoz hasonló felfutás tapasztalható, de az ellenkezője is.

Ami kifejezetten kedvező a Micron esetében, az a cég portfóliójának diverzifikáltsága, ez érdemben csökkenti a kitettséget a csipek árainak ciklikusságával szemben. Az olyan, gyorsan növekvő területek fókuszba helyezése, mint a mesterséges intelligencia, az önvezető autók vagy épp a kiberbiztonság, jó alapot ad a hosszú távú növekedéshez is. Kiemelendő még a Micron együttműködése az Nvidiával: utóbbi rendkívüli igénye a speciális DRAM csipekre folyamatos keresletet generál a Micron számára.

Azonban éppen a DRAM-piac az, ahol már jelentkeznek az első jelei a túltelítettségnek. Egyre több vállalat kezdett a DDR6-os memóriacsipek tömeges gyártásába (például Samsung), sőt a kevésbé ismert SK Hynix már a piacra is dobta saját verzióját a termékből.

Rövid és középtávon nagy kérdés, hogy meddig tudja felszívni a piac a tömegesen érkező DRAM csipeket, és hogy mikor következik be az árak elkerülhetetlen zuhanása. Diverzifikáltság ide vagy oda, a Micron is megérezné ennek a hatását. Az előremutató 4,5-es P/E azonban még így is kedvező árazást jelent a vállalat részvényeivel kapcsolatban a szektor többi szereplőjéhez képest is. A jelenleg is zajló ralit követően elvárható korrekció során még alkalmas vételi lehetőségek adódhatnak azok számára is, akik eddig kimaradtak ebből a sztoriból. A szektorra kiemelten jellemző, feljebb említett kockázatokat azonban érdemes figyelemmel követni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.