BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérséklődött a kínaiak hiteléhsége

Az elemzők által vártnál kevésbé nőtt az új, jüanban denominált hitelek kihelyezése Kínában márciusban, miközben a politikai döntéshozók egyszerre igyekeznek fenntartani a stabil gazdasági növekedést és csökkenteni a hitelkockázatokat.

A kínai jegybank azt közölte, hogy a bankok 1120 milliárd jüan (178,23 milliárd dollár, 1 jüan=40,14 forint) értékben folyósítottak új hiteleket márciusban. Ez több a februárban kihelyezett 839,3 milliárd jüannál, de kisebb az elemzői várakozások átlagában szerepelt 1175 milliárd jüannál.

Forrás: AFP

Az azonnal felhasználható készpénz és a látra szóló betétek, valamint a lekötött betétek egyenlegét tartalmazó M2 pénzmennyiség éves összevetésben 8,2 százalékkal nőtt márciusban. Szakértők nagyobb, 8,9 százalékos bővülésre számítottak.

A 2017-ben rekordnagyságban, 13 ezer 530 milliárd jüannal bővült a bankok által kihelyezett hitelek állománya, meghaladva az előző évi 12 ezer 650 milliárd jüant. Annak ellenére született az újabb rekord, hogy a kínai kormányzat komoly erőfeszítéseket tett az erős eladósodottságból fakadó kockázatok mérséklésére.

A központi bank és a kormány már második éve próbálja fékezni az utóbbi években gyorsan bővülő hitelezést, amely már-már a pénzügyi rendszer stabilitását fenyegeti. Ugyanakkor a hatóságok óvatosan haladnak, hogy az intézkedésekkel nehogy nagy csapást mérjenek a gazdasági növekedésre vagy túl heves mozgásokat váltsanak ki a piacokon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.