BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes tartani a dolláros kötvényeket

Három-öt éves időtávon belül itthon nemigen találunk ennél biztonságosabb befektetési formát az elemző szerint.

Mint azt ügyfeleink megszokhatták, a mérsékelt kockázatú befektetések között mozgunk a legotthonosabban, főként kötvénypiaci orientációval. Ezúttal a kötvényeknek arra a körére szeretném felhívni a figyelmet, amelyek esetében érdekes dolgoknak lehetünk szemtanúi.

A magyar állam által kibocsátott, három-öt éven belül lejáró kötvényeknél felfigyeltünk rá, hogy az amerikai dollárban denominált, úgynevezett REPHUN devizakötvényeknek több mint kétszer akkora a lejárati hozamuk évente, mint az ugyanolyan lejáratú forintos kötvényeknek.

Persze a hozamfelárat magyarázhatja a dollárból fakadó devizakockázat, ugyanakkor az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorító monetáris politikája miatt a dollár újbóli felértékelődésével is számolhatunk, ami a dolláros kötvénybefektetésünk forintban számolt értékét akár tovább is gyarapíthatja.

Bár a tengerentúli hozamemelkedés rövid távon jelenthet egyfajta kockázatot a dolláros kötvények árfolyamára, egy minimum három-öt éves befektetési időhorizonttal rendelkező, mérsékelt kockázatokat kereső befektető számára megfelelő alternatívát képezhetnek ezek a 2021–2023 között lejáró dolláros magyar állampapírok. Ez esetben a magyar államnak adjuk kölcsön a pénzünket, cserébe a futamidő végéig előre meghatározott fix kamatot kapunk.

Érdemes lehet a lejáratig megtartani a kötvényeket, mert fix, előre tervezhető módon akár 3,5–4 százalék közötti éves hozamot is realizálhatunk, ami jóval attraktívabb a hasonló lejáratú forintos állampapírok 1-1,5 százalékos hozamánál.

Úgy vélem, három-öt éves időtávon belül itthon nemigen találunk ennél biztonságosabb befektetési formát. Mára nemcsak a hazai befektetők, hanem a külföldi szereplők is értékelték a magyar gazdaság javuló tendenciáit, 2016 óta ugyanis mindhárom nagy hitelminősítő intézet javította a magyar állampapírokra vonatkozó ajánlását, befektetésre ajánlott megjelöléssel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.