BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól ment az OTP-nek az első negyedévben

Kiváló számokat közölt péntek hajnalban az OTP az első negyedévről. Az árfolyam azonnal 1,5 százalékos pluszba ugrott a tőzsdén.

Az OTP Bank első negyedéves adózott eredménye 65 milliárd forint lett, a korrekciós tételekkel számolva 79,3 milliárd forintos nyereséget ért el a bank – mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettese a társaság eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A korrekciós tételek közül a legnagyobb a bankadó volt, amelyet a szokásoknak megfelelően az egész évre az első negyedévben számolja el a bank.

A korrigált eredmény 19 százalékkal lett nagyobb a tavalyinál, a növekedéshez hozzájárult a két tavaly felvásárolt leány, a horvát Splitska banka és a szerb Vojvodjanska banka eredménye.

Az akvizíciók nélkül 10 százalékkal nőtt volna a társaság profitja. A kockázati költségek jelentősen csökkentek, tavaly az első negyedévben 12,5 milliárd forintot tett ki ez a tétel, az idén csupán 1,3 milliárdot.

Forrás: MW

A magyarországi és a bolgár operáció arányaiban véve egyre kisebb mértékben járul hozzá a nyereséghez a csökkenő kamatmarzsok miatt. Szépen teljesített viszont az orosz, az ukrán és a horvát operáció. A leánycégek közül a többire sem lehet panasz, egyedül az orosz direktbank, a Touch Bank maradt veszteséges.

A teljesítő hitelek állománya csoport szinten 2 százalékkal nőtt az első három hónapban, ez tisztán organikus növekedést jelent.

Az új hitelek volumene gyorsan növekszik, jelzáloghitelből Magyarországon 32, személyi hitelből 73 százalékkal helyezett ki többet az OTP az idén, mint tavaly az első negyedévben, de más országokban is dinamikus a növekedés.

A betétállomány is nőtt 1 százalékkal. A kamatmarzs csoport szinten negyedéves viszonylatban szinten maradt, 4,374 százalékos lett.

Fotós: Földi D. Attila

A hitelt felvevők rendesen fizetnek, mindössze 7 milliárd forinttal nőtt a nem teljesítő hitelek állománya. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya így csoport szinten 8,9 százalékosra mérséklődött.

A tőkehelyzet stabil, az elsődleges tőkemegfelelési mutató (CET1) 15 százalékos lett, a likvid eszközállomány pedig meghaladja a 9 milliárd eurót.

A magyarországi alaptevékenységből 39,1 milliárd forintnyi adózott eredmény folyt be, ez nem számít kiemelkedőnek, de Magyarországon az idén is csökkent a kamatmarzs, már alig haladja meg a 3 százalékot. A kamatkörnyezet az idén már nem változott, az erős árazási verseny miatt csökken tovább a marzs – magyarázta Bencsik. Az OTP csoport cégei közül csak az euróövezetben lévő szlovák leánynál alacsonyabb a kamatmarzs.

A versenyben az OTP jól áll: az új jelzáloghiteleknél 28,5, az új személyi hitelek 42 százalékát ő folyósítja. A teljesítő vállalati hitelállomány 2 százalékkal nőtt, a bank piaci részesedése jelenleg 14,2 százalékos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.