BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem húztak meglepőt: tovább csökken jövőre a deficit

A korábban kiszivárgottal megegyező számokat tartalmazza a jövő évi költségvetési javaslat, a gazdaság 4,1 százalékkal nőhet, a hiány 1,8 százalékra csökkenhet és az infláció 2,7 százalékos lehet.

A kedvező fiskális folyamatoknak köszönhetően 4,1 százalékos növekedéssel, 1,8 százalékos deficittel és 2,7 százalékos inflációval számolunk

– jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter a költségvetési törvény benyújtásakor. Hagyományosan a működési költségvetés hiányt nem idéz elő, a deficitet a beruházások adják. A jövő évi költségvetés középpontjában a biztonságos növekedés lesz – húzta alá.

Hozzátette, negyven éve nem volt olyan alacsony a devizaadósság, mint most, ugyanakkor a nemzetközi környezet miatt óvatosan tervezünk, emiatt 2019-ben az általános tartalék összegét másfélszeresére növeljük.

Varga Mihály pénzügyminiszter
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 2019-es költségvetésnek köszönhetően mindenki előre tud lépni – hangsúlyozta a miniszter. Négyezer milliárd forint beruházás szerepel a költségvetésben, többek között fővárosi és oktatási fejlesztéseket is

A költségvetés nem forgatja fel az adórendszert, marad a 15 százalékos szja, és a célzott áfacsökkentések is megmaradnak. Jövőre folytatódik a megszokott adócsökkentések iránya, a szocho 2 százalékponttal csökken, 19,5 százalékról, 17,5 százalékra csökken a kulcs, így 100 milliárd forinttal több marad a magyar vállalatoknál.

A demográfiai kihívások leküzdésére további intézkedések várhatóak, a magyar családok támogatása a cél, a CSOK, a GYES és GYED extra is megmarad, kiteljesedik a kétgyermekesek adókedvezménye. A gyermeknevelést is támogatni szeretnénk, bővítjük a bölcsődei helyeket.

A nyugdíjak tartsák meg a reálértékeiket, így 2,7 százalékos nyugdíjemeléssel számolunk – húzta alá a tárcavezető. Ha 3 százalék felett nő a GDP, amire jó esély van, akkor nyugdíjprémiumot fogunk fizetni. A nagy ellátórendszerek alapvetően nagyobb összegből gazdálkodhatnak és a honvédelmi büdzsé megháromszorozódik. A miniszter kiemelte a kösztisztviselők béremelését, aminek részleteiről ősszel dönthetnek.

Ennyiből gazdálkodhatnak a szaktárcák

  • A Belügyminisztérium összesen 773 milliárd forint kiadással számolhat 2019-ben, szemben az idei 791 milliárd forinttal. A fejezet 27 milliárd forintos bevétellel számol, így a tárca költségvetési támogatása várhatóan csaknem 746 milliárd forint lesz jövőre.
  • Jövőre csaknem 513 milliárd forint juthat honvédelemre. Ez az összeg a jövőre jelzett nominális GDP több mint 1,16 százalékának felel meg. Az idei költségvetésben ez az arány 1 százalék körül volt. A kormány által szerdán benyújtott költségvetési javaslat szerint mintegy 86 milliárd forinttal emelik a honvédelmi kiadások keretét.
  • A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak összesen 287,2 milliárd forint kiadást és 6,98 milliárd forint saját bevételt irányoz elő a költségvetésről szóló törvényjavaslat. Ez azt jelenti, hogy mintegy 67,1 milliárd forinttal többet költhet jövőre a tárca, mint az idén.
  • Az Igazságügyi Minisztérium jövő évi költségvetésében a 14,744 milliárd forint támogatás mellett 930 milliós tervezett bevétel szerepel. Az idei évben ez az összeg 8,955 milliárd, illetve 630 millió forint. A bíróságok költségvetési támogatása a javaslat szerint jövőre 138,428 milliárd lesz, amihez 2,258 milliárdos tervezett bevétel járul.
  • A Miniszterelnökség 790 milliárd forint kiadással tervezhet a soron következő évben, ebből 51 milliárd forint saját bevétel a büdzsétervezet szerint.
  • A Miniszterelnöki Kormányiroda 183 milliárdot költhet jövőre, ehhez a kerethez 6,7 milliárd forintot ad az új tárca saját bevétele.
  • 122 milliárd forintot kap a Miniszterelnöki Kabinetiroda, amelyhez csupán 50 millió forint saját bevétellel járul hozzá Rogán Antal minisztériuma.
  • Az Agrárminisztérium számára közel 206 milliárd forintot különít el a Varga Mihály által jegyzett tervezet, ebből mintegy 32 milliárd a szaktárca bevétele.
  • A Pénzügyminisztérium működésére közel 794 milliárd forintot szánnak, ennyiből gazdálkodhat Varga saját tárcája jövőre. Ebből 59 milliárd forintot tesz ki a minisztérium saját bevétele.
  • Az újonnan létrehozott Innovációs és Technológiai Minisztérium 1410 milliárd forintból gazdálkodhat, Palkovics László tárcája ezen belül 110 milliárdos saját bevétellel kalkulálhat.
  • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 3490 milliárd felett rendelkezhet 2019-ben, ezzel a humán tárca kapta a legnagyobb keretet a minisztériumok közül. A Kásler Miklós irányította tárca saját bevételei 1040 milliárd forintra rúgnak majd a költségvetési javaslat alapján.
  • Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.