BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem várható csoda a Mol és az OTP környékén

A Mol vissza tudott fordulni a tavaly november óta tartó csökkenő trendcsatornája alsó széléről, az OTP kurzusa májusban vett lendületet lefelé.

Az amerikai S&P 500-as tőzsdeindex a legutóbbi, május 30-i mélypontja óta emelkedő trendben mozog, az index átlépte a 2740 közelében húzódó ellenállást is. A következő akadály a 2800 közelében húzódó ellenállás lehet, amelyet a március 13-i csúcs jelölt ki. Ennek átlépésére még számíthatunk, hiszen az indikátorok sem mutatnak túlvett állapotot. Ugyanakkor a jegyzés egy szűkülő háromszögben mozog (akár egy emelkedő ék is lehetne), ami a következő időszakra korrekciót jelölhet. Ha mégis sikerülne az ellenállást leküzdeni, a jegyzés 2837 közelébe kúszhat, s ezt a január végi csúcs követheti 2872-nél. Az emelkedő trend megtörése pedig 2733 alatti zárások nyomán következhet be. (Ha megtörténik, a jegyzés előbb 2676 közelébe csúszhat vissza.)

A német DAX 30 elsődleges trendje csökkenő. A január 22-i és a május 23-i csúcspontok által kijelölt trendcsatornán belül április eleje óta emelkedést láthattunk, amely 11 800-tól 13 200 közelébe vitte a tőzsdemutatót. Most ennek a korrekciója zajlik, vagyis a mozgás iránya inkább az elsődleges trendnek felel meg. A 12 400–12 290-es sáv lehet a következő akadály a csökkenés útjában. Egy újabb emelkedéshez a DAX-nak előbb ismét a 13 ezres (inkább lélektani) határral kellene megküzdenie. Az indikátorok rövid távon a további csökkenést valószínűsítik.

Eközben a BUX még mindig csökkenő trendben halad, ezen belül – május vége óta – a jegyzés a trendcsatorna aljáról emelkedni tudott. A mozgás a 37 ezer közelében húzódó ellenállásban elakadt. Ha a kurzus nem tud e feletti zárásokat produkálni, akkor a jegyzés ismét délnek fordulhat. Csökkenéskor 36 ezer és 34 900 pont közelében alakulhatnak ki támaszok. A most uralkodó elsődleges süllyedő trend megtöréséhez 37 800 feletti zárások kellenének.

A Mol vissza tudott fordulni a tavaly november óta tartó csökkenő trendcsatornája alsó széléről, bár ebben a 2500 közelében húzódó támasz is segített.

A kurzus emelkedése 2750 közelében elakadt. Rövidebb távon a szóban forgó érték vízválasztó lehet. Ha a jegyzés képes lenne a szint feletti zárásokat produkálni, akkor az árfolyam tovább emelkedhet valamivel 2900 fölé. Ezután a trendcsatorna felső szélében akadhat el a jegyzés (ellenkező esetben a Mol árfolyama ismét 2570 közelébe csúszhat vissza).

Az OTP kurzusa májusban vett lendületet lefelé. A jegyzés 9600 közelében tudott bázist építeni, így innen újabb kapaszkodás következhetett. A másodlagos emelkedő hullám n10 600 közelében akadt el. A jegyzés ilyesformán egy meredek csökkenő trendet jelölt ki magának. A nemrég kialakult trend megtöréséhez az említett ellenállás feletti zárások kellenének. A kurzus csak ezt követően juthatna el 11 ezer közelébe. Ha nem sikerül kilépni a csökkenő trend alól, akkor a jegyzés várhatóan a legutóbbi mélyponthoz, 9300 közelébe esik vissza. Az indikátorok inkább az utóbbi bekövetkeztét jelzik.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.