BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy nagybefektető szórhatta a papírokat

Az elmúlt két hónapban 17 százalékkal zuhant a Richter árfolyama, múlt héten nagy forgalom mellett mutatott nagy volatilitást a kurzus, miközben a célárfolyamok 29 százalékos felértékelődési potenciált jeleznek.

A május közepén még 5825 forinton jó két hónapos csúcsot döntő Richter-árfolyam múlt szerdán 4570 forinton 33 hónapos mélypontra került. Igaz, csütörtökön 6,6 százalékkal emelkedett az előző három napban 6,4 százalékkal zuhanó kurzus, de pénteken újra 0,9 százalékkal, 4830 forintig esett. Mindezt úgy, hogy a céggel kapcsolatban nem érkezett olyan hír, amely indokolta volna ezt a nagy volatilitást.

Az árfolyamgrafikonon az látszik, hogy egy nagy eladó május 18-án kezdhetett pozícióinak leépítésébe. Az eladási hullámok között többször is szünetet tartott, de az eladói nyomás érezhető volt az elmúlt hónapokban. Májusban az 5800-as, június közepén az 5500-as, majd július elején az 5100-as szinten adott bele a papírba. Július közepén 4800-nál folytatta az eladásokat. Most úgy tűnik, hogy abbahagyta a folyamatot, de nem tudni, hogy ez végleges-e

– mondta el a Világgazdaság érdeklődésére Miró József.

Az Erste vezető elemzője szerint egy 5 százalék alatti tulajdonos lehet az eladó, de a piacon sokan az Aberdeenre gondoltak, amely egyik alapján keresztül 9,8, egy másikon keresztül pedig 0,2 százalékot birtokol a Richterből. A Budapesti Értéktőzsde oldalán szereplő adatok szerint március elején a magyar állam 25,25 százalékán kívül a Harding Loevner LP 5,8, míg a Black Rock 5,22 százalékkal volt 5 százalék feletti tulajdonos a gyógyszergyártó társaságban.

Laboratóriumi munkatárs a Richter Gedeon Nyrt. új debreceni molekuláris biológiai laboratóriumában
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

„Az elmúlt két-három hónap forgalmi adati alapján valószínűleg három-hatmillió részvényt adott el valaki. Ha ezzel nem lépi át az 5 százalékos tulajdonrészesedési küszöböt, akkor nincs bejelentési kötelezettsége. De ha valaki teljesen leépíti a pozícióit, azt elvileg be kell jelentenie. Most már azonban nem lehet szankcionálni, például úgy, hogy felfüggesztik a szavazati jogát” – tette hozzá a szakértő.

Feltételezve, hogy legalább 3 millió részvényt adott el valaki, a Richter papírjainak legalább 1,6 százaléka cserélt gazdát. A Reuters adatbázisa szerint a Seafarer Capital, a Vanguard, a Schroder, az Orbis, az Invesco és a Hermes Investment rendelkezik ekkora pakettel.

„Elképzelhető, hogy a pozíciók leépítésében nem is Richter-specifikus döntés áll. Nincs kizárva, hogy egy alapkezelő egyszerűen a régiós portfóliójától akar megválni. Évekkel ezelőtt a Tevánál láttunk már ilyet. A jelenlegi szint mindenesetre technikai vagy fundamentális alapon sem indokolt, a Richter túladottnak számít. A gyógyszerpapír 13-14-es P/E (ár-nyereség) értéken és 7 körüli EV-EBITDA, azaz cégérték-eredményesség mutatón forog. Ez a szektortársak közül hagyományosan legalacsonyabb szlovén Krka értékeit közelíti, holott ők nem originálisgyógyszer-gyártók, vagyis a lejáró szabadalmak alapján készítenek gyógyszereket, és nincs saját termékfejlesztésük” – hívta fel a figyelmet Miró József.

 

 

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.