BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ugrásra készen áll a Mol árfolyama

Jövő héten indul a gyorsjelentési szezon a Budapesti Értéktőzsdén, a legtöbb nagypapír árfolyamának alakulása azonban elsősorban nem a negyedéves számoktól függ.

Összességében jó eredményeket várnak a hazai tőzsdei cégektől az elemzők a jövő héten kezdődő gyorsjelentési szezonban. A blue chipek közül a sort a Richter Gedeon nyitja jövő csütörtökön, másnap a Mol, augusztus 8-án a Magyar Telekom, 10-én pedig az OTP Bank számait ismerhetik meg a befektetők.

A legnagyobb kérdőjel a Mollal kapcsolatban merülhet fel, hiszen a menedzsment már az előző gyorsjelentésnél is azt jelezte, hogy a vállalat lehetőségeket szalasztott el az emelkedő olajár miatt megváltozó piaci környezetben. A cég hosszú távú stratégiája a mostaninál alacsonyabb olajárra épül, és ez hosszú távon valószínűleg helyes is, de ezekben a hónapokban éppen ellentétes világpiaci folyamatok zajlanak a szemünk előtt. Ezért is figyelnek jobban a befektetők a Molra

– mondta a Világgazdaságnak Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője.

Pozitív lehet, hogy a lakossági fogyasztói szegmens rekordbevételről közölhet számokat, hiszen nyáron az átlagosnál többet autóznak az emberek. A magyar és a horvát olajmezők kitermelési adatai is jók lehetnek. „A vegyipari és a finomítói számok kérdésesek, ha itt a vártnál kedvezőbb számokkal áll elő a társaság, azzal azonnali árfolyam-emelkedést válthat ki, a kurzus elmozdulna a mostani, 2700 forint körüli szintről” – tette hozzá az elemző, aki a többi blue chipnél nem számít árfolyamhatásra.

Fotó: VG

„Az OTP Bank valószínűleg rekordszintű eredményt ért el, a piaci környezet, amelyben dolgozik, nem változott lényegesen az elmúlt negyedévben.

Sőt, a küszöbönálló változások kedvezők lehetnek az OTP számára.

Felmerült, hogy a Magyar Nemzeti Bank a korábbi várakozásokkal ellentétben rövidebb ideig tartja fenn laza monetáris politikáját. Az emelkedő kamatok pedig növelhetik a hitelintézet bevételeit” – hangsúlyozta Blahó Levente. Szerinte a várhatóan rekordszintű számok már beépültek az OTP Bank tízezer forint körüli árfolyamába, amelyet inkább a konkrét akvizíciós lépések mozgathatnak meg.

„A Richter kurzusa sem a gyorsjelentésben szereplő adatoktól vehet majd irányt.

A vizsgálat alatt álló Esmyából nem lesz bevétele a cégnek, de a termék már bőven kiárazódott az árfolyamból.

Az európai bizottsági vagy az amerikai Esmya-döntés segítheti a kurzust, az viszont aligha mozgatja meg, ha a gyorsjelentésben arról írnak, hogy a többi termékből többet adnak el” – fűzte hozzá Blahó Levente. Szerinte a Magyar Telekom piacán nem történt olyan fejlemény, amely miatt a cég a tervektől lényegesen elmaradna, vagy épp túlteljesítené őket. „A verseny fokozódása miatti kockázatok fennállnak, de további részletekre vélhetően még az év végéig várni kell.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.