BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szenvedtek az abszolút hozamú alapok is

A tőzsdék esésekor is pozitív hozamot ígérő befektetési alapok többsége az idén eddig csalódást okozott. Ezúttal az óvatos befektetési politika tűnik a nyerőnek.

Az abszolút hozamú alapok kevesebb mint harmada áll pluszban az idén, az elmúlt három hónapban pedig még a negyedük sem ért el pozitív hozamot. Ezek az alapok elvileg azt ígérik, hogy bármilyen piaci környezetben képesek lesznek a jó teljesítményre, többségük ugyanis, ha szükséges, akár az árfolyamok esésére is fogadhat. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint az abszolút hozamú alapok teljesítménye eléggé vegyesen alakult 2018-ban, a legjobb alap lakossági sorozata csaknem 10 százalékos pluszban áll, a leggyengébben teljesítő 11,5 százalékos mínuszban.

Az év nyertese az idén eddig az OTP Trend alap, amelynél a lakossági sorozat árfolyama 9,73 százalékot emelkedett az év eleje óta.

Az alap divatos részvényekbe fektet, de ha úgy látja az alapkezelő, hogy érdemes csökkenteni a kockázatot, akkor akár teljesen ki is szállhat a részvénypiacból. Az elmúlt hetekben így is tett egyébként, a júliusi portfóliójelentés szerint a hetedik hónapot még száz­százalékos devizakitettséggel, ezen belül 50 százalékos amerikai részvényaránnyal indította az alap. Egy részvénypiaci korrekciótól tartva azonban az utóbbi pozíciókat lezárták, és az augusztust már részvénykitettség nélkül kezdték. A stratégia beválhatott, augusztusban ugyanis az OTP Trend árfolyama emelkedett.

Fotó: AFP

A legjobban teljesítő alapok között az idén ott van még a Dialóg Sovereign PB és az Octopus alapja, valamint az OTP EMDA is, ezek 6,58–8,56 százalék közötti hozamot értek el.

Az ideges és nehezen kereskedhető piacon nehéz volt fogást találni, ennek ellenére a korábban felvett pozícióknak köszönhetően sikerült pluszos hónapot zárni

– írták a Sovereign PB alap kezelői a júliusi jelentésükben. Új elemként Air France- és General Electric-részvény került a portfólióba, amelyekre a korábi hónapokban lefedezett devizakitettség miatt a forint gyengülése nem hatott. Az Octopus a korábban vásárolt magyar kötvényekkel ért el jó teljesítményt.

A legnagyobb abszolút hozamú alapok idei teljesítménye egyelőre nem túl acélos. Az 50 milliárd forintos vagyont kezelő Citadella még viszonylag jól áll, hiszen 3,7 százalékot emelkedett az árfolyama az év eleje óta, de például a Hold Alapkezelő Platina Píje, az MKB Aktív Alfa és az Aegon Alfa mínuszban áll január óta, a Supra és a Hold Columbus alapja pedig csak minimálisan emelkedett.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.