BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet érnek a Duna House részvényei

Új akvizíciókra készül a régióban a Duna House, emellett nyugat-és dél-európai országokban terveznek bővítést – mondták egy szerdai háttér-beszélgetésen Guy Dymschiz és Doron Dymschiz, társ-vezérigazgatók, alapító tulajdonosok.

Nem tükrözi a Duna House részvény jelenlegi piaci értékelése a Duna House csoport valódi értékét – mondta Guy Dymschiz alapító, társ-vezérigazgató egy szerdai háttérbeszélgetésen. Hozzátette, aki a két évvel ezelőtti nyilvános részvénykibocsátáskor (IPO) Duna House részvényt vett, az eddig nem a megfelelő megtérülést érhette el. Az intézményi befektetők két év alatt az osztalékfizetésekkel együtt is csak nulla hozamot realizálhattak, míg azok a kisbefektetők, akik diszkonttal vásárolhattak, 11 százalékot kereshettek két év alatt.

Duna House ingatlan iroda. foto: Vémi Zoltán 2018.03.22.
Fotó: Vémi Zoltán / VG

Guy Dymschiz a Világgazdaság kérdésére azt mondta, továbbra sem változtatnak a nyereség 47 százalékában meghatározott osztalékpolitikán, az elemzői várakozásokban szereplő 270-290 forintos részvényenkénti osztalékvárakozást viszont nem kommentálta.

Kitartanak amellett, hogy évente egyre magasabb osztalékot fizessenek részvényenként. Dymschiz lapunknak azt mondta, az alapítók még a jelenlegi árfolyamnál 30 százalékkal magasabb áron sem terveznek értékesíteni a DH részvényekből.

Ezt többek közt azzal indokolták, hogy a Duna House többet ér a piac megítélésénél, az EBITDA két év alatt a két és félszeresére nőtt és az idei első félévben, 1,44 milliárd forintra hízott. A core tevékenység eredménye is folyamatosan nő, csupán 2016-ban esett vissza, tavaly pedig 940 millió forintra emelkedett. Guy Dymschiz szerint a pozitív híreket nem, a negatívakat viszont általában lereagálja a Duna House részvények piaca, legutóbb az LTP támogatások kivezetése volt erre tökéletes példa.

Magyarországon a piaci részesedés növelése szerepel a tervek közt, ehhez további DH és Smart irodákat nyitnának. Vizsgálják azt is, hogy belevágjanak új fejlesztési projektekbe is, hiszen számukra kedvező az a kormányzati intézkedés, amely a lakásáfa kulcsot 5 százalékon tartja 2023-ig (építési engedélyek meglétéhez kötve). Az ingatlanfejlesztés, bár jelentős a profittermelő hozzájárulása a csoporton belül, ezzel együtt sem válik alaptevékenységgé.

Az LTP közvetítés helyére hamarosan új pénzügyi termékportfóliót vezetnek be, ennek részletein jelenleg is dolgoznak. A további bővüléssel kapcsolatban elmondták,

Csehországban franchise hálózatot építenének ki, emellett pedig keresik az akvizíciós célpontokat, 2-20 millió eurós tranzakciós értéken.

Az érdekeltségeiket a jelenlegi piacaik mellett Nyugat és Dél Európában bővítenék. A távlati cél változatlan, a DH jelentős szereplőjévé válna az európai ingatlanközvetítői piacnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.