BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fintech innovációt támogat a jegybank

Az MNB Innovációs Pénzügyi Tesztkörnyezet (Regulatory Sandbox) elindításával támogatja a pénzügyi rendszerben a fintech újítások biztonságos, a pénzügyi stabilitást nem veszélyeztető elterjedését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa elfogadta a hazai Regulatory Sandbox, azaz az Innovációs Pénzügyi Tesztkörnyezet (IPT) működtetésére vonatkozó MNB rendeletet. A 2019 elején induló IPT olyan felügyelt környezetet jelent az innovatív megoldások valós ügyfelekkel történő tesztelésére, ahol a tesztelésre felkészült pénzügyi intézmények ideiglenesen eltérési lehetőséget kaphatnak egyes MNB rendeletekben szabályozott előírásoknak való megfeleléstől.

A fintech innovációkat alkalmazó pénzügyi intézmények ezáltal gyorsabban és egyszerűbben próbálhatják ki ötleteiket a piacon, miközben a felügyeleti kontroll új típusú együttműködés keretében valósul meg.

Az IPT tervezett működtetése kapcsán a jegybank a jó nemzetközi gyakorlatok mellett a piaci szereplőkkel folytatott intenzív egyeztetés és az MNB Pénzügyi Innovációs Platform (Innovation Hub) működése során szerzett tapasztalatokat is beépítette.

Fotó: Vémi Zoltán

A hazai piaci szereplők visszajelzései alapján az innovatív megoldások megvalósítását akadályozó, illetve a tesztelés kezdeti fázisában magas adminisztrációval járó terhek alóli mentesítés hatékonyan ösztönözheti a digitális, költséghatékony, versenyképességet növelő megoldások kialakítását.

Ezek alkalmazása az ügyfelek számára szélesebb körű, olcsóbb és kényelmesebben elérhető szolgáltatási és termékpalettát eredményez.

Az IPT révén az MNB alaposabban megismerheti az innovatív megoldásokat, s a jegybank e szempontok alapján esetlegesen felülvizsgálhatja vonatkozó rendeleteinek tartalmát is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.