BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nonprofittá válhat az OTP román leánya

A legrosszabb szcenárióra készülhetnek a Romániában működő pénzintézetek, köztük az OTP Bank. A bankközi kamatlábhoz kötött különadó kiugróan magas lehet, olyannyira, hogy az OTP teljes romániai profitját elviheti.

Román sajtóbeszámolók szerint a bankokat érintő, úgynevezett kapzsisági adó mértéke sokkal magasabb lehet az előzetesen kalkuláltnál. A jelenlegi – kétséges, hogy véglegesnek tekinthető – verzió szerint a pénzintézetek eszközállományára vetítve nem 0,3, hanem 1,2 százalékos lenne az évente fizetendő illeték, más néven banki különadó (további információk az alsó cikkünkben.) A Concorde vezető elemzője, Hai Thanh Le Phuong szerint a javaslat elfogadása után az OTP Bank Romania valószínűleg lemondhatna az éves nyereségéről.

Az OTP leánybankja 2018 első kilenc hónapjában 4,79 milliárd forintnyi nettó profitot ért el, 130 százalékkal többet, mint 2017 azonos időszakában. Különösen eredményes volt a harmadik negyedév a maga 3,4 milliárd forintos adózott nyereségével és 180 százalékos növekedésével (a második negyedév 0,1 milliárd forint veszteséget hozott). Az 1,2 százalékkal számolt éves bankadó akár hétmilliárd forintnyi illetékfizetési kötelezettséggel sújthatná az OTP-t Romániában. Hai Thanh Le Phuong kalkulációja szerint a bank nettó eredményének ekkora mértékű csökkenése részvényenként 250 forinttal vetné vissza az OTP-papírok fair értékét. A tőkemegfelelési mutatók teljesítésével viszont még így sem lenne gond – tette hozzá.

Az új adóval hétmilliárd forintot húzhatnak ki az OTP zsebéből
Fotó: VG / Kallus György

A Concorde vezető elemzője elképzelhetőnek tart válaszlépéseket a román bankszektor szereplőitől, bár arra nem lát esélyt, hogy a teljes bankadót át tudnák hárítani az ügyfelekre. Hai Thanh Le Phuong azt valószínűsíti, hogy a 120 bázispontos eszközérték-arányos illeték (amely egyébként régiós szinten is kiugróan magas, összevetve az 53 bázispontos magyar vagy a 44 bázispontos lengyel értékekkel) mintegy negyede hárítható át a bankok ügyfeleire.

A Concorde elemzője hozzátette, ha az intézkedés végleges, az biztosan visszaveti a román gazdasági növekedést, általános vélekedések szerint a helyi bankszektor a tervezett banki illeték mintegy felét tudná kigazdálkodni.

Az OTP Bank Romania eszközeinek értéke 745,6 milliárd forint volt 2018 harmadik negyedévének végén, 19 százalékkal magasabb, mint 2017 decemberében.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.