BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés kedvezményt nyújtanak a nullás bankszámlák

A kevés banki kedvezmény mellett viszont az ügyfelekkel szemben támasztott feltételek sem túlságosan szigorúak.

A havi számlavezetési díj elengedésén felül nem sok kedvezményt nyújtanak a bankok lakossági, a költségekre érzékeny ügyfeleknek szánt folyószámla-konstrukciói – derül ki a pénzügyi szolgáltatók honlapján szereplő ajánlatokból. A most elérhető csomagok ráadásul eléggé homogén képet mutatnak:

a többnyire nullaforintos havi számlavezetési díj mellett a díjmentes kártyás vásárlást, a havi kettő, összesen legfeljebb 150 ezer forintos, díjmentes ATM-es készpénzfelvételt, és a bankkártya első éves díjának elengedését tartalmazzák legtöbbször a konstrukciók.

Több hitelintézet kedvezményes tarifákat kínál emellett a netbanki és a mobiltelefonos forintátutalásoknál, és gyakori a csoportos beszedési megbízások díjmentessége vagy kedvezményes díjszabása is.

Fotó: Kallus György / VG

A kevés – és egyébként a legtöbb lakossági számlacsomagnál részben szintén elérhető – kedvezmény mellett viszont az ügyfelekkel szemben támasztott feltételek sem túlságosan szigorúak.

Az esetek döntő többségében havi jóváírási minimumot írnak elő az ügyfelek számára a hitelintézetek: ez általában a nettó minimálbér mindenkori összege vagy 150 ezer forint.

Sok esetben az is feltétel, hogy ténylegesen új ügyfélről legyen szó, vagyis a banknál már más számlacsomaggal rendelkező ügyfeleket értelemszerűen kizárják a lehetőségből. Sokszor feltétel emellett a bankkártya igénylése vagy a netbanki szerződés is, ami a mai körülmények között szintén nem tekinthető túlzó elvárásnak.

A kondíciós listák tanúsága szerint a nagyobb átutalási forgalmat lebonyolító és a számlájukat intenzívebben használó ügyfeleknek már nem olyan nagy üzlet a számlavezetési díj kihagyásának a lehetősége, hiszen a többi díjtételnél könnyen eltűnhet a néhány díjmentes szolgáltatás nyújtotta – és sok esetben csak ideiglenesen élő – árelőny. Ennek megfelelően a diszkontszámlák leginkább az első folyószámlájukat megnyitó vagy éppen bankot váltó, az elektronikus csatornákat szívesen használó ügyfeleknek lehet jó választás:

később mindenképpen érdemes a kialakult számlavezetési szokásokhoz illeszkedő csomagot választani.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a magyarországi ügyfelek egyre intenzívebben használják az elektronikus csatornákat a pénzforgalomban. A múlt év szeptemberének végére az összes, hazai szolgáltatóknál vezetett bankszámla 82,9 százalékához kapcsolódott már internetbanki szerződés – ez 8,81 millió számla –, szemben az egy évvel korábbi 81 és a 2016 hasonló időszakában mért 78,6 százalékkal.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.