BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felemás eredmények a Richtertől

A gyógyszergyártó forgalma 6,7 százalékkal 121,6 milliárd forintra emelkedett, az adózott profit pedig (52 százalékos növekedés után) 22 milliárd forintra gyarapodott.

Növekvő negyedéves árbevételről és az elemzői várakozásokat felülmúló nyereségről számolt be péntek reggel a Richter. A gyógyszergyártó forgalma 6,7 százalékkal 121,6 milliárd forintra emelkedett, az adózott profit pedig (52 százalékos növekedés után) 22 milliárd forintra gyarapodott. Az elsőre pozitívnak tűnő összképet ronthatja, hogy a társaság hagyományos készítményeinek forgalmában viszont jelentős visszaesés mutatkozott, elsősorban a gyógyszer-szerializációval magyarázható gyártási kapacitáscsökkenés miatt.

Mind a bevétel, mind pedig a nyereség alakulásában nagy szerepe volt a Richter vezető originális termékének (a cariprazine hatóanyagú antipszichotikumnak, amit az USA-ban Vraylar néven forgalmaz az Allergan cég) javuló értékesítésének. A Richter forgalmi részesedése (royalty) az Allergantól az első negyedévben 27,3 millió dollár volt, amit ezúttal egy plusz tétel majdnem megduplázott: a két cég megállapodása szerint, ha a Vraylar forgalma egy egymást követő 12 hónapos időszakban meghaladja a félmilliárd dollárt, akkor a Richter egyfajta bónuszra, mérföldkő kifizetésre is jogosulttá válik. A szerződés erre vonatkozó feltétele teljesült, ezért a „szokásos” royalty mellé újabb 25,6 millió dollárt kapott a Richter a kereskedelmi partnerétől.

Fotó: VG

Az első negyedévben az Esmya készítmény forgalma csupán 5,9 millió euró volt, ami 63 százalékos visszaesés (a felhasználás korlátozása előtt volt példa 25 millió eurót meghaladó negyedéves forgalomra is). A szer amerikai bevezetésével kapcsolatos egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak.

Az üzleti tevékenység negyedéves profitmarzsa 15,5-ről 14,1 százalékra mérséklődött. A Richter szempontjából ezúttal inkább kedvezően alakultak a deviza keresztárfolyamok, így a tavalyi 2,4 milliárd forintos pénzügyi veszteséget 5,2 milliárd forintos nyereség követte.

A 22 milliárd forintos adózott Richter-nyereség 52 százalékkal magasabb a bázisidőszakhoz képest. Elemzők ennél kevesebbre számítottak, de nem kalkulálhattak az elszámolt mérföldkő bevétellel, amely forintban kifejezve 7,15 milliárd forintos eredményjavító tételt jelentett. Mint arra a gyorsjelentés is kitér, a Vraylar royalty és az egyszeri „bónusz” nélkül a Richter árbevétele (euróban számolva) 5 százalékos csökkenést mutatna 2018 első negyedévéhez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.