BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jüannal és az euróval szemben is túlértékelt a dollár az IMF szerint

Az IMF arra hívta fel a figyelmet, hogy az elhúzódó kínai–amerikai kereskedelmi viszálykodás 455 milliárd dolláros kiesést okozhat jövőre a globális GDP-növekedésben. A valutaalap a vámháború és a protekcionista gazdaságpolitika helyett a szabályokon alapuló többoldalú kereskedelmi rendszer megerősítését javasolta.

Az amerikai dollár mintegy 6-12 százalékkal túlértékelt a középtávú gazdasági fundamentumok alapján, míg a japán jen és a kínai jüan szintje alapvetően összhangban van a feltételekkel – írja jelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Ugyanerre jutottak az euróval kapcsolatban is, ám a valutaalap leszögezte: a deviza reálárfolyama 8-18 százalékkal alacsonyabb a kelleténél a németországi gazdasági feltételek tükrében, Berlin folyó fizetési mérlegének többlete ugyanis magas.

Donald Trump már korábban is sokszor hangoztatta azon véleményét, amely szerint az euróövezet és Kína szándékosan gyengíti a devizáját, hogy előnyösebb helyzetbe kerülhessen gazdasági riválisainál, elsősorban az Egyesült Államoknál.

Az IMF jelentése nyomán könnyen elképzelhető, hogy az amerikai elnök ismét előáll az árfolyam-manipulációs vádakkal.

Fotó: Scott Olson/Getty Images

Trump pótvámok kivetésével igyekezett visszavágni Kínának és az Európai Uniónak. A valutaalap azonban jelezte, a vámháború sehova nem vezet.

Fontos lenne, hogy az összes ország mielőbb felhagyjon a kereskedelmet torzító gazdaságpolitikai lépésekkel. A magasabb vámok magasabb fogyasztói árakat eredményeznek, és összességükben rányomják a bélyegüket a globális kereskedelemre, befektetésekre, gazdasági növekedésre, hiszen csökken az üzleti bizalom, és sérülnek a globális ellátási láncok

– idézi Gita Gopinathot, az IMF vezető közgazdászát a Reuters. A valutaalap becslései szerint az amerikai–kínai kereskedelmi feszültségek jövőre 0,5 százalékkal csökkenthetik a globális gazdasági növekedést, ez mintegy 455 milliárd dolláros kiesést okozna. Az IMF azt javasolta, hogy a vámháború helyett erősítsék meg az elmúlt 75 évben érvényben lévő, szabályokon alapuló többoldalú kereskedelmi rendszert.

A teljes cikk a pénteki Világgazdaságban olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.