BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár duplázódhat is az osztalék

Jelentősen nőhet az osztalékhozam a Master­plastnál. A társaság részvétele a Növekedési kötvényprogramban elemzők szerint támogatja az árfolyamot

A 2021-re mutatott teljesítmény alapján már a jelenlegi 34 forint kétszeresét, 66 forintos osztalékot fizethet részvényenként a Masterplast – áll az MKB Bank értékelésében, ami egybevág a kibocsátó által korábban közölt osztalék-előrejelzéssel. Rácz Balázs, az MKB tőkepiaci elemzője a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján nemrég megjelent kommentárjában úgy számol, hogy a nettó bevételek is növekednek majd, három év múlva hatmillió euró, aktuális árfolyamon mintegy kétmilliárd forint is lehet a bevétel. A vállalat az augusztus végi első féléves jelentésében alapvetően pozitívan látta az iparági környezetet. A beszámoló szerint dinamikusan, éves alapon 6 százalékkal növekedett az árbevétel a második negyedévben: 28,5 millió euró, azaz 9 milliárd forint fölé.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

Az MKB elemzése kiemeli, hogy a BÉT-en jegyzett vállalat a tavaly december elején tartott befektetői tájékoztatóján már rögzítette: az osztalékfizetés alapja az adózott bevételek legfeljebb 50 százaléka, de ez az iparági környezettől, a jövőbeni beruházások és a működés tőkeigényétől függően változhat. Az biztos, hogy a befektetők 34 forintos papíronkénti osztalékot kapnak a 2018-as eredmények után. Ezt november 4-én kezdi fizetni a részvénytársaság azoknak, akik a tulajdonosi megfeleltetés fordulónapján, október 25-én Masterplast-részvénnyel rendelkeznek.

A kibocsátó ma tartja rendkívüli közgyűlését. Arról döntenek, hogy a társaság részt vegyen-e a Magyar Nemzeti Bank által indított Növekedési kötvényprogramban, ahol a Masterplast legfeljebb hatmilliárd forint értékben bocsáthat ki kötvényeket. A forrást a közgyűlési előterjesztés szerint a vállalatcsoport a finanszírozási struktúrájának optimalizálására használja fel.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.